«Μάθημα ευτυχίας» από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στις ΗΠΑ

«Μάθημα ευτυχίας» από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στις ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μάθημα Ανθρώπινης Ευτυχίας, που απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία των 320 ετών του ιδρύματος. Το μάθημα, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2018, συγκέντρωσε 1.200 φοιτητές, υποχρεώνοντας το πανεπιστήμιο να παραχωρήσει σε αυτό τη μεγαλύτερη αίθουσα που διέθετε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του. Τον Μάρτιο του 2018, το πανεπιστήμιο εγκαινίασε δωρεάν ψηφιακή εκδοχή του μαθήματος, μέσω Ιντερνετ, με τίτλο «Η επιστήμη της ευεξίας». Μετά την επιβολή των lockdowns την περασμένη άνοιξη, περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου είχαν δηλώσει συμμετοχή για την ψηφιακή παράδοση του μαθήματος Ψυχολογίας.

«Ο αριθμός αυτών που παρακολούθησαν την παράδοση οκταπλασιάσθηκε. Ολοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν τη σωματική τους υγεία, πολλοί δυσκολεύονται όμως να προστατεύσουν την ψυχική τους ευεξία», λέει η καθηγητής Ψυχολογίας και επικεφαλής του Κολεγίου Σίλιμαν, μέρος του Πανεπιστημίου Γέιλ, Λόρι Σάντος.

Τα μαθήματα Coursera του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Γέιλ ζητούν από τους φοιτητές να καταγράψουν τις ώρες ύπνου τους, να διατηρούν ημερολόγιο στιγμών χαράς, να προβαίνουν σε ευκαιριακές πράξεις καλοσύνης και να σημειώνουν εάν οι ενέργειες αυτές επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή τους. Η 34χρονη βοηθός ηλικιωμένων Γκρέτσεν Μακιντάιρ, που παρακολουθεί μαθήματα μέσω Διαδικτύου για να αποκτήσει το πτυχίο της στην Ψυχολογία, επέλεξε το μάθημα Coursera πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ βρισκόταν εγκλωβισμένη εξαιτίας της καραντίνας. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η κ. Μακιντάιρ, που υπέφερε από χρόνια αϋπνία, δεν είχε καταφέρει ποτέ να πειθαρχήσει σε ωράρια ύπνου και ανάπαυσης. «Είναι δύσκολο να θέτεις κανόνες στον εαυτό σου. Ημουν πάντα απείθαρχη. Το μάθημα του Γέιλ, όμως, μου έδειξε πώς να πείθω τον εαυτό μου ότι αυτό που κάνω θα με κάνει πιο ευτυχισμένη. Ηταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου», λέει η Μακιντάιρ, η οποία κατήργησε όλους τους λογαριασμούς της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένιωσε για πρώτη φορά ύστερα από καιρό πραγματική ψυχική ηρεμία. (Αργότερα, επέλεξε να τους θέσει πάλι σε λειτουργία.)

Η 37χρονη καθηγήτρια Γαλλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία, Εύα Σίπουλα, αναζητούσε από παλιά μεθόδους προσωπικής βελτίωσης και ευεξίας. «Στον δεύτερο με τρίτο χρόνο του διδακτορικού νιώθεις εξάντληση και χρειάζεσαι στρατηγικές αντιμετώπισης της κόπωσης αυτής», λέει η Σίπουλα, που πείσθηκε να ακολουθήσει τη μέθοδο του Γέιλ μετά τη δημοσίευση μελέτης της δρος Σάντος, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν προσφέρουν δώρο, παρά όταν το δέχονται. «Εκανα το πείραμα με την αδελφή μου. Αντί να κρατήσω ένα ακριβό φόρεμα που είχαν αγοράσει για μένα, της το χάρισα. Συνεχίζω να αισθάνομαι ευτυχισμένη όταν το σκέφτομαι, ακόμη κι αν πέρασαν μήνες από αυτό», λέει η Σίπουλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή