Εθνικό προϊόν της Κύπρου και επίσημα το χαλούμι

Εθνικό προϊόν της Κύπρου και επίσημα το χαλούμι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Μετά από μία δεκαετία «φαγούρας» το κυπριακό παραδοσιακό τυρί, το χαλούμι, γίνεται και επίσημα προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Μετά την χθεσινή υπερψήφιση του φακέλου του χαλουμιού από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ημέρα ως ορόσημο για την Κύπρο. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας και τεράστιες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κύπριων παραγωγών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο για το χαλούμι που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι παραγωγοί θα υπόκεινται σε κοινό μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος θα διασφαλίζει την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Πρόκειται για τον οργανισμό Bureau Veritas ο οποίος θα πραγματοποιεί υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα χαλούμια που παράγονται από ελληνοκύπριους, αλλά και τουρκοκύπριους παραγωγούς. Μετά την υπερψήφιση του φακέλου από την κομισιόν, η τελική έγκριση θα δοθεί από το κολέγιο των Επιτρόπων στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, το χαλούμι θα θεωρείται εθνικό προϊόν της Κύπρου από την 1η Οκτωβρίου – ημέρα που γιορτάζεται ως ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Αντιδράσεις από τους τ/κ παραγωγούς  

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η μέρα κατοχύρωσης του χαλουμιού συνοδεύτηκε από ανησυχίες και αντιδράσεις για το δικαίωμα των τουρκοκύπριων παραγωγών να εξάγουν το χαλούμι. Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος τυροκόμων διαμηνύει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ελληνοκύπριους παραγωγούς. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η υποχρέωση για τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα υποχρεώσει τους τ/κ να αυξήσουν το κόστος παραγωγής.