Διχάζει το πείραμα του Τίμπινγκεν με τα rapid tests

Διχάζει το πείραμα του Τίμπινγκεν με τα rapid tests

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μια γραφική πανεπιστημιούπολη στο κρατίδιο της Βάδης, το Τίμπινγκεν, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πιο θερμής διαμάχης γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία. Αιτία είναι το μοντέλο ανοίγματος που υιοθέτησαν οι Αρχές της πόλης για όσους έχουν αρνητικό rapid test, το οποίο έχει δώσει έναν «αέρα» κανονικότητας, οδηγώντας όμως παράλληλα στον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων. Η πόλη των 90.000 κατοίκων προμηθεύτηκε εκατοντάδες χιλιάδες τεστ αντιγόνου, τα οποία διενεργεί δωρεάν σε όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο κέντρο της. Τα καταστήματα, η εστίαση, τα θέατρα και τα μουσεία λειτουργούν κανονικά, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συνήθεις κανόνες για τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Το εγχείρημα παρακολουθείται από το Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, ενώ πάνω από 100 δήμοι στην υπόλοιπη χώρα έχουν το βλέμμα στραμμένο στο Τίμπινγκεν εξετάζοντας αντίστοιχα μέτρα. 

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το πείραμα δίνει εντελώς λάθος μήνυμα. Το άνοιγμα στο Τίμπινγκεν έγινε στις 18 Μαρτίου όταν ο δείκτης κρουσμάτων ήταν στα 19,7 ανά 100.000 κατοίκους. Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Μαρτίου τα κρούσματα είχαν τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 78,7 ανά 100.000 κατοίκους στο εσωτερικό της πόλης και τα 104 ανά 100.000 κατοίκους στα περίχωρα. 

Ο λοιμωξιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί ότι το πείραμα του Τίμπινγκεν και όλα τα συναφή σε άλλες πόλεις πρέπει να σταματήσουν. «Το να λέμε διαγνωστικοί έλεγχοι αντί για lockdown είναι ευχολόγιο, σαν το αδυνατίστε τρώγοντας», έγραψε ο Λάουτερμπαχ στο Twitter. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε την ίδια άποψη. «Δεν νομίζω ότι τα τεστ και τα ψώνια είναι η σωστή απάντηση γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε. 

Δηλώνουν ευτυχείς

Πάντως, η Μέρκελ προσκρούει σε όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, ενώ στο Τίμπινγκεν, καταστηματάρχες και πελάτες δηλώνουν ευτυχείς. «Μπαίνουν μέσα και τα μάτια τους λάμπουν», λέει η Ζάντρα Πάουλι, που άνοιξε ξανά το κατάστημά της με είδη σπιτιού πριν από δεκαπέντε μέρες. «Είναι όλοι πολύ χαρούμενοι». Ο δήμος αναγκάστηκε να περιορίσει τον αριθμό των ημερήσιων καρτών που χορηγεί σε τουρίστες, καθώς η πόλη ελκύει ανθρώπους από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, που θέλουν να γιορτάσουν ή να φάνε σε ένα εστιατόριο. 

To πείραμα του Τίμπινγκεν πήρε παράταση δύο ακόμη εβδομάδων, αν και χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Βάδης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, σε κοινή επιστολή με τον Βαυαρό ομόλογό του Μάρκους Ζέντερ ζήτησαν να εφαρμοστεί πιο αυστηρά το «φρένο εκτάκτου ανάγκης». «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πιο σοβαρή απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί», γράφουν οι δύο πρωθυπουργοί. «Ο ιός δεν συγχωρεί καθυστερήσεις, κάθε μέρα που περνάει έχουμε χιλιάδες νέες λοιμώξεις που αυξάνονται εκθετικά». Τα αυστηρότερα μέτρα εφαρμόζονται όταν τα κρούσματα υπερβούν τα 100 ανά 100.000, κάτι που ενδεχομένως θα επηρεάσει και το Τίμπινγκεν. 

Πάντως, το «ακορντεόν» των μέτρων έχει κουράσει πολλούς κατοίκους της χώρας, οι οποίοι δεν κατανοούν γιατί π.χ. επιτρέπεται να πάρουν το αεροπλάνο και να μεταβούν για διακοπές στη Μαγιόρκα, αλλά όχι το αυτοκίνητό τους και να κατασκηνώσουν στο κάμπινγκ της περιοχής τους. H αγανάκτηση κορυφώνεται, καθώς η διαδικασία εμβολιασμού είναι χαοτική και η κοινή γνώμη έχει απολέσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. «Εχουμε γίνει ο περίγελως του κόσμου», σχολίασε στους Financial Times Γερμανός αξιωματούχος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή