Πέθανε ο εγκέφαλος του Γουότεργκεϊτ, Τζ. Γκόρντον Λίντι

Πέθανε ο εγκέφαλος του Γουότεργκεϊτ, Τζ. Γκόρντον Λίντι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε ηλικία 90 ετών πέθανε την Τρίτη ο Τζ. Γκόρντον Λίντι, μέλος της ομάδας των «υδραυλικών» και εγκέφαλος της διάρρηξης του 1972 στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτιριακό συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
Ο Λίντι καταδικάσθηκε το 1973 σε 20 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε συνωμοσία, διάρρηξη και παράνομη μαγνητοφώνηση συνομιλιών στο αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ. Ο Λίντι ανήκε στη μικρή ομάδα των «υδραυλικών του Λευκού Οίκου», οι οποίοι είχαν εντολή από τον πρόεδρο Νίξον να εντοπίζουν και να «βουλώνουν» τις ενοχλητικές για τον πρόεδρο διαρροές προς τον Τύπο. Πριν από την επιχείρηση στο Γουότεργκεϊτ, ο Λίντι είχε διαρρήξει το ιατρείο του ψυχιάτρου του δημοσιογράφου Ντάνιελ Ελσμπεργκ, που ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη διαρροή των «εγγράφων του Πενταγώνου» για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει επιβαρυντικό υλικό και να πλήξει την αξιοπιστία του. Η σύλληψη των «υδραυλικών» στο Γουότεργκεϊτ οδήγησε την έρευνα στον Λευκό Οίκο και στον πρόεδρο Νίξον.

Παρότι ο Λίντι έμεινε περισσότερο από τέσσερα χρόνια στη φυλακή για την υπόθεση Γουότεργκεϊτ και πάνω από εκατό ημέρες στην απομόνωση, είπε αργότερα: «Θα το έκανα πάλι για τον πρόεδρό μου». Κατά τη διάρκεια της δίκης του και της εμφάνισής του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, ο Λίντι αρνήθηκε να καταθέσει, λέγοντας ότι ο πατέρας του δεν μεγάλωσε έναν «καταδότη». Την ποινή του Λίντι μείωσε το 1977 ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.
Στην αυτοβιογραφία του, ο Λίντι αποκάλυψε ότι ήταν ασθενικό και διαρκώς φοβισμένο παιδί. Σε συνέντευξή του το 1980 εξήγησε πώς αντιμετώπισε το μειονέκτημα αυτό. «Επιασα και έφαγα κομμάτια ενός αρουραίου, όπως έκαναν φυλές της Αμερικής και οι Ζουλού στη Νότια Αφρική. Από τη μέρα εκείνη, ξεπέρασα για πάντα τη φοβία των τρωκτικών», υποστήριξε ο Λίντι. Υπηρέτησε στον στρατό και εξασφάλισε πτυχίο Νομικής χάρη στο πρόγραμμα υποτροφιών για βετεράνους. Μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη Νέα Υόρκη, ο Λίντι έγινε δεκτός στο FBI και αποσπάσθηκε ως νομικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο του προέδρου Νίξον.

Παρότι παρέμεινε αμετανόητος για τις παρανομίες που εκτέλεσε κατόπιν εντολής του Λευκού Οίκου, ο Λίντι απολάμβανε τη δημοσιότητα που του προσέφερε η εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Νίξον. Οι ακραία συντηρητικές του απόψεις τού εξασφάλισαν εμπρηστική και δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Λίντι είχε συνασπισθεί με τον άνθρωπο-σύμβολο της ανατρεπτικής κουλτούρας της δεκαετίας του 1960 και πρωτοπόρο της χρήσης LSD, Τίμοθι Λίρι, περιοδεύοντας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ για ντιμπέιτ ενώπιον φοιτητικού κοινού. Η ασίγαστη ανάγκη του Λίντι για προβολή τον οδήγησε να αποδεχθεί ρόλους στην τηλεόραση, όπως αυτόν του «κακού» στη σειρά «Miami Vice».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή