Η Ρώμη κατηγορεί τη Μόσχα για κατασκοπεία

Η Ρώμη κατηγορεί τη Μόσχα για κατασκοπεία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση απέλασε χθες δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας, ύστερα από τη σύλληψη, το βράδυ της Τρίτης, από τις αστυνομικές αρχές Ιταλού αντιπλοιάρχου ο οποίος επιχείρησε να διαβιβάσει απόρρητα ντοκουμέντα σε Ρώσο αξιωματούχο. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση» και κάλεσε σε διάβημα διαμαρτυρίας τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Ραζόφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των καραμπινιέρων (εθνική, στρατιωτική αστυνομία), ο Ιταλός αντιπλοίαρχος συνελήφθη αφού παρέδωσε στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας απόρρητα έγγραφα, σε πάρκινγκ της Ρώμης. Δεν έγινε γνωστό αν ο εν λόγω στρατιωτικός ακόλουθος ήταν ένας εκ των δύο απελαθέντων. Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA ανέφερε ότι μεταξύ των ντοκουμέντων που διαβιβάστηκαν στους Ρώσους ήταν και έγγραφα του ΝΑΤΟ. Αλλα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι μέρος των εγγράφων αφορούσε ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών και ότι ο Ιταλός αντιπλοίαρχος είχε χρηματιστεί και στο παρελθόν από Ρώσους συναδέλφους του για την παροχή απόρρητων πληροφοριών.

Αν και το ρωσικό πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι αναμένονται απαντητικά μέτρα της Μόσχας, η ρωσική κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους. Το Κρεμλίνο δήλωσε άγνοια για το επίμαχο περιστατικό, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθούν οι θετικές και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξεδήλωσε τη λύπη του για τις απελάσεις, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. Το διπλωματικό επεισόδιο στη Ρώμη ήρθε να προστεθεί σε ανάλογα συμβάντα των τελευταίων μηνών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ολλανδία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ το ίδιο συνέβη στη Βουλγαρία τον Μάρτιο. 

Στο μεταξύ, στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών τάχθηκε υπέρ μορατόριουμ στην κατασκευή του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 –κάτι για το οποίο πιέζει επίμονα το Βερολίνο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν– διαχωρίζοντας τη θέση του από πολλούς συναδέλφους του, που υποστηρίζουν την ολοκλήρωση του έργου. «Το σχέδιο (του αγωγού) συνιστά σοβαρό εμπόδιο για ένα νέο ξεκίνημα στις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο βουλευτής Πέτερ Μπέγερ, υπεύθυνος για τις διατλαντικές σχέσεις. Σημειώνεται ότι η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε, στη διάρκεια της προχθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, την ανησυχία του για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Στο θέμα αυτό επανήλθε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας ότι «οι προκλητικές κινήσεις (της ουκρανικής κυβέρνησης) μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο». Ερωτηθείς αν εννοεί πόλεμο με τη Ρωσία, διευκρίνισε ότι εννοούσε εμφύλια σύγκρουση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή