Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος που αλλάζει την Αμερική

Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος που αλλάζει την Αμερική

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν ένας άοσμος πρόεδρος μιας θητείας που δεν θα άφηνε κανένα αποτύπωμα

Κι, όμως, ο ηλικιωμένος πρώην αντιπρόεδρος, που έδειχνε κουρασμένος και επικοινωνιακά αδύναμος στις πρώτες προκριματικές του κόμματός του, στις οποίες υπέστη επώδυνες ήττες και η αναρρίχησή του στην προεδρία φάνταζε τότε ένα μακρινό όνειρο, βάζει ήδη την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορία της Αμερικής.

Οχι μόνο ανέτρεψε το αρνητικό σκηνικό και εξασφάλισε πανηγυρικά το δημοκρατικό χρίσμα, όχι μόνο κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ και σταμάτησε αυτό που για πολλούς, εντός και εκτός Αμερικής, αποτελούσε έναν επώδυνο κατήφορο για την υπερδύναμη, αλλά με τις πρώτες κινήσεις του και τα αποτελέσματα που πετυχαίνει, φέρνει τεράστιες ανατροπές.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία, ενώ κατάφερε να συνδυάσει την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές με τη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και να εξασφαλίσει ουσιαστικά την πλειοψηφία στη Γερουσία (καθώς το κάθε κόμμα διαθέτει από 50 γερουσιαστές, βάσει του Συντάγματος η δημοκρατική αντιπρόεδρος λειτουργεί ως η 51η ψήφος).

Δείτε επίσης:
Βίντεο New York Times: Ο Τζο τα κατάφερε. Αλλά πώς;

Και τώρα μέσα σε μόλις δυο μήνες, ο 78χρονος Μπάιντεν, που δεν ξεσηκώνει τα πλήθη – είναι όμως ένας συμπαθής άνθρωπος που εκπέμπει μια βαθιά αίσθηση ειλικρίνειας – έχει ξεκινήσει μια πορεία που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, μπορεί να αποδειχθεί μια από τις σημαντικότερες καμπές στην ιστορία της Αμερικής.

Η Αμερική επέστρεψε άμεσα στον Παγκόμιο Οργανισμό Υγείας και στη Συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή και ήδη ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, την πανδημία και το περιβάλλον.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με αλματώδεις ρυθμούς ξεπερνώντας τους αρχικούς στόχους και σύντομα η Αμερική θα αρχίσει να τροφοδοτεί με εμβόλια και άλλες χώρες. Ο σωστός σχεδιασμός από ανθρώπους που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και έχουν την πλήρη υποστήριξη του προέδρου, φέρνει άμεσα αποτελέσματα.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπερψήφιση του τεράστιου πακέτου του 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της οικονομίας, ο Μπάιντεν παρουσίασε στον αμερικανικό λαό ένα ακόμη σχέδιο μαμούθ που θα τονώσει την οικονομία μέσω της κατασκευής νέων και επισκευής παλαιότερων υποδομών, θα στηρίξει την εκπαίδευση και την υγεία, και θα στρέψει τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, το οποίο στην τελική του μορφή θα ανέλθει σε συνολικό ύψος 3 τρισ.

Παράλληλα, προτίθεται να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, όπως και στις επιχειρήσεις από 21% σε 28%.

Διαβάστε επίσης:
Στήριξη Μπάιντεν στην αμερικανική οικονομία

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται σταδιακά ο πρόεδρος που θα έχει ρίξει στην αμερικανική οικονομία τα μεγαλύτερα ομοσπονδιακά κονδύλια στην ιστορία, αλλά και θα έχει εκκινήσει μια διαδικασία αναδιανομής, που προφανώς στηρίζεται στην υγιή λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα κλείνει την ψαλίδα της κοινωνικής (και φυλετικής) ανισότητας που τα τελευταια χρόνια έχει ανοίξει επικίνδυνα.

Εάν όλα πάνε όπως θα ήθελε ο πρόεδρος, και στον βαθμό που το πρόγραμμά του εγκριθεί από το Κογκρέσο, η οικονομία θα αναπτυχθεί με αλματώδεις ρυθμούς και θα δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας με ευπρεπείς αποδοχές.

Τα προβλήματα, φυσικά, δεν λύθηκαν. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. Στο άμεσο επίπεδο, η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης είναι μια μεγάλη πρόκληση για το νέο πρόεδρ, ενώ η πρόσφατη αναζοπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, προβληματίζει.

Και όλα, προφανώς, θα κριθούν από τα αποτελέματα που θα φέρει η οικονομική και κοινωνική πολιτική του Τζο Μπάιντεν, άμεσα, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, το βεβαιο είναι πως παρακολουθούμε ένα απρόσμενα δυναμικό, στοχευμένο και αποτελεσματικό ξεκίνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή