Αντιδράσεις στη Γαλλική Βουλή για το νέο αυστηρό lockdown

Αντιδράσεις στη Γαλλική Βουλή για το νέο αυστηρό lockdown

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έδωσε διευκρινίσεις ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί το τρίτο κύμα της Covid-19, πριν από την ψηφοφορία που αναμένεται να σημαδευτεί από τη μαζική αποχή της αντιπολίτευσης.

Η κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο θα απαγορεύεται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα κλείσουν για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, εκ των οποίων μία με δύο εβδομάδες με μαθήματα εξ αποστάσεως και δύο εβδομάδες διακοπές σε όλη την επικράτεια, διευκρίνισε πως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτρέπονται για λόγους ανωτέρας βίας, όπως «εκείνους που συνδέονται με οικογενειακούς λόγους, για παράδειγμα για συνοδεία ή αναζήτηση παιδιών που μένουν με έναν γονιό, παππού ή γιαγιά ή συγγενή».

Τα διαγωνίσματα στην ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπονται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων επόμενων εβδομάδων θα διατηρηθούν και οι συνθήκες οργάνωσής τους θα προσαρμοσθούν. Αντίθετα, οι εξετάσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως θα «μετατεθούν όσο είναι δυνατό για τον Μάιο».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να βοηθήσει τις «οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα τα παιδιά των οποίων δεν θα πηγαίνουν στα κυλικεία ή δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δωρεάν [σχολικά] γεύματα», υποσχέθηκε ο Ζαν Καστέξ, με τον τρόπο που θα γίνει αυτό να διευκρινίζεται τις επόμενες ημέρες.

Την ομιλία του πρωθυπουργού για την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης και τα απαραίτητα μέτρα απόκρισης θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Η δεξιά (LR) όπως και η αριστερή (LFI PS, PCF) αντιπολίτευση ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας υποβάθμιση του κοινοβουλίου που καλείται να αποφανθεί επί μέτρων τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα είναι «απαραίτητα προκειμένου να μας επιτρέψουν να περάσουμε έναν κάβο, ελπίζουμε τον τελευταίο, στην προοπτική της μαζικής ανάπτυξης των εμβολιασμών και μιας επιστροφής στην κανονική ζωή», επιχειρηματολόγησε ο Ζαν Καστέξ.

«Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την ιατρική εξουσία, λαμβάνουμε υπόψη στον μέγιστο βαθμό τις απόψεις, τις αναλύσεις, τα μοντέλα και τις προβλέψεις των εδικών, τις επιστημονικές και ιατρικές συστάσεις», υπογράμμισε επίσης καθώς η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν έλαβε μέτρα όταν επιστήμονες και η δεξιά και η αριστερή αντιπολίτευση την καλούσαν να λάβει.

Ο Ζαν Καστέξ καταδίκασε ανεπιφύλακτα όσους δεν τηρούν τους υγιεινομικούς κανόνες, αναφερόμενος κυρίως σε όσους συμμετείχαν σε πρόσφατες «εορταστικές συγκεντρώσεις» ή σε όσους αρνούνται τη χρήση μάσκας, που θα πρέπει τα διώκονται συστηματικά από τις εισαγγελίες. 

Σχεδόν 95.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία από Covid αφότου ξεκίνησε η πανδημία πριν από έναν και πλέον χρόνο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που παρακολούθησαν 30,8 εκατομμύρια τηλεθεατές, σύμφωνα με τη Médiamétrie, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες βράδυ νέα αυστηρά μέτρα κατά της επιδημίας της Covid-19: κλείσιμο των σχολείων για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, επέκταση των περιορισμών σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία, περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή