Εμβόλιο Pfizer – BioNTech: Αποτελεσματικό κατά 91% και έξι μήνες μετά – Kαλύπτει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Εμβόλιο Pfizer – BioNTech: Αποτελεσματικό κατά 91% και έξι μήνες μετά – Kαλύπτει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τι έδειξαν τα ανανεωμένα στοιχεία της έρευνας, που περιλαμβάνουν δεδομένα για περισσότερα από 12.000 άτομα, πλήρως εμβολιασμένα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στο 91% κυμαίνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, όσον αφορά την αποτροπή μόλυνσης της Covid-19, σύμφωνα με ανανεωμένα στοιχεία έρευνας στην οποία συμμετείχαν και εμβολιασμένοι σε βάθος έξι μηνών. 

Όπως τονίζεται, το εμβόλιο εμφάνισε επίσης 100% αποτελεσματικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων στη Νότια Αφρική, όπου η εγχώρια μετάλλαξη (που έχει επεκταθεί και σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο), κυριαρχεί. Διευκρινίζεται, πάντως, πως ο αριθμός των εν λόγω συμμετεχόντων στο σύνολο της έρευνας ήταν σχετικά μικρός (800 άτομα). 

Παρότι η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται σε 91,3% και είναι χαμηλότερη από την αρχικά ανακοινωθείσα – 95% τον Νοέμβριο – έπειτα από κλινική δοκιμή επί 44.000 ατόμων, έκτοτε σειρά μεταλλάξεων του ιού έχει κυριαρχήσει σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και στις ηλικίες 12-15 ετών

Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα που είδα το φως τη δημοσιότητας, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τόνισε πως τα καινούργια στοιχεία, που περιλαμβάνουν δεδομένα για περισσότερα από 12.000 άτομα πλήρως εμβολιασμένα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, θέτουν τις δύο εταιρείες σε θέση να αιτηθούν πλήρη αδεία από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής για επείγουσα χρήση από την αμερικανική FDA.

Επεσήμανε, δε, ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του εμβολίου.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή