Μαρτυρίες στη δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: «Παρακαλώ, μη με σκοτώσετε»

Μαρτυρίες στη δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: «Παρακαλώ, μη με σκοτώσετε»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ. Η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκε με συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών, κάποιοι από τους οποίους δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Οι μάρτυρες μίλησαν για τις τύψεις τους σε σχέση με το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τον Σόβιν, ο οποίος πατούσε επί εννέα λεπτά στον λαιμό τον Φλόιντ. 

Ο 19χρονος που εργαζόταν στο ταμείο του εστιατορίου Cup Foods, Κρίστοφερ Μάρτιν, περιέγραψε ότι ένιωσε τύψεις για το πώς χειρίστηκε το θέμα τού πιθανώς πλαστού εικοσαδόλαρου. «Θα μπορούσα απλά να μην το είχα πάρει», είπε ο Μάρτιν. Ο νεαρός ταμίας ενημέρωσε τον διευθυντή του και εκείνος τηλεφώνησε στην αστυνομία, η οποία κατέφθασε αμέσως και εντόπισε τον Φλόιντ μέσα στο αυτοκίνητό του. Δεν ήταν καν σαφές αν ο 46χρονος γνώριζε ότι το χαρτονόμισμα ήταν πιθανώς πλαστό, ούτε και έχει σημασία, με δεδομένο όσα ακολούθησαν. Το βίντεο από την κάμερα που φορούσαν οι αστυνομικοί που βγάζουν τον Φλόιντ έξω από το αυτοκίνητο προβλήθηκε στη δίκη και δείχνει ότι επικράτησε μεγάλη ένταση από την πρώτη στιγμή. Για την ακρίβεια, η ένταση προκαλείται από το προτεταμένο όπλο του αστυνομικού Λαντς, στο οποίο ο Φλόιντ αντιδρά λέγοντας «παρακαλώ, μη με σκοτώσετε». 

Ο 61 ετών Τσαρλς Μακμίλαν ήταν παρών όταν ο Σόβιν έριξε κάτω τον δεμένο Φλόιντ και του πάτησε τον λαιμό. Παρακολουθώντας το βίντεο της δολοφονίας, ο Μακμίλαν ξέσπασε σε λυγμούς υποχρεώνοντας τον δικαστή Κέιχιλ να διακόψει την προβολή και να δώσει δεκάλεπτο διάλειμμα. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν και η πυροσβέστης και διασώστρια Ζένεβιεβ Γένσεν, η οποία είπε ότι πλησίασε τους αστυνομικούς και τους είπε να την αφήσουν να ελέγξει τον παλμό του Φλόιντ και να του κάνει μαλάξεις για ανάνηψη. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν, ενώ δεν άκουσαν ούτε τις οδηγίες για το πώς να του κάνουν μαλάξεις οι ίδιοι. 

Χθες κατέθεσε η φίλη του Φλόιντ, λευκή Κόρτνι Μπέτια Ρος, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο Φλόιντ, όπως και η ίδια, ήταν εθισμένος στα οπιοειδή. Την Τρίτη είχε καταθέσει η Νταρνέλα Φρέιζερ, η 17χρονη που βιντεοσκόπησε τη δολοφονία. Η Φρέιζερ κατευθυνόταν προς το κατάστημα με την 9χρονη εξαδέλφη της όταν είδε το περιστατικό. Αφησε την 9χρονη στο κατάστημα και βγήκε έξω για να βιντεοσκοπήσει. «Βλέποντας τον Τζορτζ Φλόιντ, βλέπω τον μπαμπά μου, βλέπω τα αδέλφια μου», είπε. Η 18χρονη σήμερα είπε ότι κάποιες νύχτες μένει ξύπνια και ζητάει συγγνώμη από τον Φλόιντ γιατί δεν επενέβη για να αποτρέψει τη φρίκη. Στο βίντεό της, ο 46χρονος ακούγεται να λέει πάνω από 20 φορές «δεν μπορώ να αναπνεύσω». 

Ο δημοσιογράφος και μαύρος ακτιβιστής από τη Μινεάπολη Μελ Ριβς υποστηρίζει ότι στους κόλπους της μαύρης κοινότητας υπάρχει μεγάλη καχυποψία για το αποτέλεσμα της δίκης. «Η δίκη είναι πολιτική», λέει. «Δικάζεται ολόκληρη η φιλοσοφία της αστυνόμευσης στην πόλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή