Μια διαφορετική λειτουργία

Μια διαφορετική λειτουργία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε τις επίσημες τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας των ρωμαιοκαθολικών με μια πρωινή λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, αλλά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην παραδοσιακή απογευματινή λειτουργία της Πέμπτης που τιμά τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή του Ιερού Νιπτήρος ακυρώθηκε λόγω των περιορισμών ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού και όλες οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας στο Βατικανό γιορτάστηκαν με περιορισμένο αριθμό πιστών που φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού.

Το Βατικανό δεν εξήγησε γιατί ο πρύτανης του Κολεγίου Καρδιναλίων, καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, θα προεδρεύει αντί του Ποντίφικα στην κύρια απογευματινή λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Πάπας Φραγκίσκος πιθανώς επέλεξε να αναθέσει στον καρδινάλιο τη λειτουργία, δεδομένου του φορτωμένου προγράμματός του τις επόμενες ημέρες, που κορυφώνεται με την Κυριακή του Πάσχα. 

Συνήθως, η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης για τους ρωμαιοκαθολικούς περιλαμβάνει το τελετουργικό πλύσης ποδιών των πιστών (Ιερός Νιπτήρ), που πραγματοποιείται για να συμβολίσει την ταπεινοφροσύνη και την ανιδιοτελή αγάπη του Ιησού, που έπλυνε τα πόδια των Δώδεκα Αποστόλων κατά τον Μυστικό Δείπνο, το βράδυ πριν από τη Σταύρωσή του. Το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε το λειτουργικό για να επιτρέψει το πλύσιμο των ποδιών των γυναικών και ο ίδιος έπλυνε τα πόδια μεταναστών ανδρών και γυναικών από άλλες θρησκευτικές ομάδες τη Μεγάλη Πέμπτη εκείνης της χρονιάς, σε ένα άσυλο έξω από τη Ρώμη. 

Μια διαφορετική λειτουργία-1
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να χοροστατήσει σε δύο λειτουργίες σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή για τους ρωμαιοκαθολικούς, και σε δύο αύριο, Μεγάλο Σάββατο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα δώσει την παραδοσιακή παπική ευλογία «urbi et orbi» (φωτ. Vatican Media / Handout via REUTERS).

Ο Ποντίφικας παρευρέθη σε πρωινή λειτουργία την Πέμπτη για να ευλογήσει τα λάδια που θα χρησιμοποιηθούν τον επόμενο χρόνο σε διάφορα Μυστήρια της Εκκλησίας. Στην ομιλία του, ο Φραγκίσκος αφηγήθηκε μια προσωπική του ανάμνηση όταν άκουσε την εξομολόγηση μιας καλόγριας και της ζήτησε, ως μετάνοια, να προσευχηθεί. «Η καλόγρια σταμάτησε για μια στιγμή και φάνηκε να προσεύχεται, και τότε μου είπε: “Ο Κύριος σίγουρα θα σου δώσει αυτή τη χάρη, αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα σου την προσφέρει με τον δικό του θεϊκό τρόπο», διηγήθηκε ο Πάπας. «Αυτή η κουβέντα μού έκανε πολύ καλό διότι άκουσα ότι ο Κύριος πάντα μας δίνει αυτό που του ζητάμε, αλλά το κάνει με τον θεϊκό του τρόπο», πρόσθεσε. Ο Πάπας αναμένεται να χοροστατήσει σε δύο λειτουργίες σήμερα ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή και σε δύο αύριο, Μεγάλο Σάββατο των καθολικών. Την Κυριακή του Πάσχα θα εκφωνήσει την παραδοσιακή παπική ευλογία «urbi et orbi» (στην πόλη και στην οικουμένη).

Η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή καθώς καταστράφηκε από τις φλόγες λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα του 2019. Η τελετή της Μεγάλης Πέμπτης των ρωμαιοκαθολικών περιελάμβανε το τελετουργικό του Ιερού Νιπτήρος. Επελέγησαν έξι προσκυνητές που ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό της χώρας και πιστοί οι οποίοι θα βαπτιστούν αυτό το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή