Δικό της εμβόλιο κορωνοϊού ετοιμάζει η Τουρκία

Δικό της εμβόλιο κορωνοϊού ετοιμάζει η Τουρκία

Προτεραιότητα για την Άγκυρα φαίνεται να παίρνει η λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία αναμένεται να αναπτύξει το πρώτο δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη του καλοκαιριού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της γείτονος Φαχρετίν Κότζα.

Μιλώντας σε ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε πως «το πρώτο μας εμβόλιο θα είναι έτοιμο και επιτυχές ως τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο», ενώ πίεσε για την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων πέρα από πνευματικά δικαιώματα, όπως είχε προτείνει πριν ένα χρόνο και η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει συζητήσει με τη Ρωσία για την παραγωγή σε τουρκικά εργοστάσια ποσοτήτων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Ο κ. Κότζα τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 18 τουρκικά εμβόλια που έχουν θέσει υποψηφιότητα έγκρισης στη σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ότι η προετομασία για την παραγωγή εγχώριων εμβολίων προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ώστε σύντομα η Τουρκία να έχει το δικό της εμβόλιο.

«Παρότι ακόμη δεν είμαστε μεταξύ των χωρών που παράγουν δικά τους εμβόλια, θα ήθελα να προσθέσω ότι μοιραζόμαστε ορισμένα από τα εμβόλια που έχουμε λάβει με άλλες χώρες για χρήση από υγειονομικό προσωπικό», είπε ο κ. Κότζα. Προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Τουρκία παραχώρησε δεκάδες χιλιάδες δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac στην Αλβανία, κι ενώ η λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων διογκώνεται συνεχώς σε Ασία και Ανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει, κατά τον κ. Κότζα, αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στήνοντας «διπλωματικές γέφυρες» μεταξύ των χωρών που παράγουν εμβόλια και εκείνων που έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε εμβόλια.

«Μπορώ με χαρά να δηλώσω ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες αυτές», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή: Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή