ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ολλανδία: Διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60

Ολλανδία: Διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60

Η Ολλανδία διέκοψε σήμερα Παρασκευή τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid για άτομα κάτω των 60 ετών, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στην οποία είχε χορηγηθεί μια δόση, μεταδίδει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της χώρας. 

Όπως επισημαίνεται, περίπου 10.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς πρόκειται να ακυρωθούν ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca αναφέρει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ολλανδικές αρχές προκειμένου να απαντήσει όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν. 

Επιπλέον, η αγγλοσουηδική εταιρεία τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους για ενήλικες κάθε ηλικίας. 

Σημειώνεται πως η απόφαση για αναστολή της χρήσης του εμβολίου στους κάτω των 60 έρχεται, στο πλαίσιο αυξανόμενων αναφορών σχετικά με περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε άτομα που τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Ειδικότερα, στην Ολλανδία, το κέντρο Lareb για τη μελέτη παρενεργειών, έχει λάβει πέντε αναφορές για εκτεταμένες θρομβώσεις με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. 

Τα περιστατικά λάμβαναν χώρα επτά με δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Αυτές είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Τρεις ασθενείς είχαν εκτεταμένες πνευμονικές εμβολές. Μια πέθανε και μια είχε επίσης εγκεφαλική αιμορραγία», ανέφερε.

Περίπου 400.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ολλανδία κατά την περίοδο αυτή και οι αναφορές «φαίνονται συγκρίσιμες με άλλες αναφορές στην Ευρώπη», τόνισε το Lareb.

Η απόφαση της Ολλανδίας ήρθε μια μέρα αφότου η Γερμανία σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Η Ολλανδία καταγράφει περίπου 1,2 εκατομμύρια κρούσματα Covid και περισσότερους από 16.500 θανάτους από την αρχή της επιδημίας στη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ