Διεσώθη οριακά ο Μαρκ Ρούτε

Διεσώθη οριακά ο Μαρκ Ρούτε

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ο επί δέκα χρόνια πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επεβίωσε οριακά από την πρόταση μομφής που κατέθεσε εις βάρος του η αντιπολίτευση και δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ρούτε κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες κατέρρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν επιστρέψει και τον στοιχειώνουν. 

Το όνομα που δεν θέλει να ακούσει ο Ρούτε είναι αυτό του Πέτερ Ομτζιχτ, του δημοφιλούς βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με το οποίο μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσε. Ο Ομτζιχτ ήταν αυτός που πίεσε για την αποκάλυψη των ρατσιστικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, με βάση τις οποίες ζητήθηκε αναδρομική επιστροφή επιδομάτων από οικογένειες που τα δικαιούνταν, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση. 

Ο Ρούτε είχε αναλάβει την ευθύνη, είχε παραιτηθεί και είχε οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές. Καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η υπεύθυνη για τις επαφές διαγνώστηκε θετική με κορωνοϊό και βγήκε εσπευσμένα από το κτίριο της Βουλής κρατώντας τις σημειώσεις της. «Ομτζιχτ εκτός», έγραφαν, όπως αποκάλυψε ο φωτογραφικός φακός, πυροδοτώντας συζητήσεις για το αν ο Ρούτε παρενέβη εξωθεσμικά για να εξουδετερώσει τον ενοχλητικό πολιτικό αντίπαλο. Αρχικά ο Ρούτε διέψευσε ότι έγιναν οποιεσδήποτε συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον του αντιπάλου του, πριν καταλήξει να παραδεχθεί ότι είπε ψέματα – για ακόμη μία φορά. 

Η ολλανδική Βουλή χθες ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης για τη συμπεριφορά του, αλλά απέρριψε οριακά την πρόταση μομφής εναντίον του. Τα βλέμματα τώρα έχουν στραφεί στη Σίγκριντ Κάαγκ, την επικεφαλής του δεύτερου κόμματος της χώρας, του D66, η οποία έως τώρα εθεωρείτο η στυλοβάτις της εκκολαπτόμενης κυβέρνησης. Η Κάαγκ δεν είναι πλέον τόσο σίγουρη αν θέλει να συγκυβερνήσει με τον Ρούτε. «Αν ήμουν στη θέση του, θα είχα παραιτηθεί ήδη», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή