Πρώτο βήμα προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Πρώτο βήμα προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δημιούργησε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των δυνάμεων που εξακολουθούν να δεσμεύονται από την εν λόγω συνθήκη, την οποία εγκατέλειψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι του Ιράν, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως ανακοινώθηκε, οι εκπρόσωποι των διεθνών δυνάμεων θα συναντηθούν διά ζώσης την ερχόμενη Τρίτη στη Βιέννη «για να καταλήξουν επί συγκεκριμένων μέτρων άρσης των κυρώσεων και υλοποίησης της συμφωνίας».

Η κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή πρόθυμη να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 και να άρει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι προκάτοχοί της στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη συμμορφωθεί πλήρως με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έθεσε ζήτημα διεύρυνσης της αρχικής συμφωνίας ώστε να υπάρξουν προβλέψεις, πέραν των άλλων, και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μέχρι πρόσφατα, το Ιράν απέκλειε οποιαδήποτε επανάληψη των διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ εάν δεν αίρονταν προηγουμένως οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Χθες, όμως, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στην τηλεδιάσκεψη, εμφανίστηκε περισσότερο ελαστικός. «Οι ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν στη συμφωνία και να σταματήσουν να την παραβιάζουν με τον ίδιο τρόπο που αποσύρθηκαν από αυτήν», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, χωρίς να θέσει πρόσθετους όρους.

Τη χθεσινή ανακοίνωση των διεθνών δυνάμεων χαιρέτισαν και οι ΗΠΑ. «Είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της είναι έτοιμη για «αμοιβαία μέτρα» με το Ιράν, υπονοώντας άρση κυρώσεων με παράλληλη συμμόρφωση της Τεχεράνης στους όρους της συμφωνίας. Εκφράζοντας τη συνισταμένη των διπλωματικών εκτιμήσεων, η Ρωσία χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική την ατμόσφαιρα των διαβουλεύσεων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η τελική έκβασή τους δεν έχει ακόμη κριθεί. «Η εντύπωσή μας είναι ότι βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά, αλλά ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε δεν θα είναι εύκολος και θα απαιτήσει εντατικές προσπάθειες», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ. «Τα ενδιαφερόμενα μέρη φαίνεται ότι το έχουν συνειδητοποιήσει», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία επαφή σε κυβερνητικό επίπεδο μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Οι συνεννοήσεις γίνονται μέσω των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ η Ε.Ε. έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό στις συσκέψεις των διεθνών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή