ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά ναυάρχων: Βλέπει «απειλή πραξικοπήματος»

Ερντογάν κατά ναυάρχων: Βλέπει «απειλή πραξικοπήματος»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η προειδοποιητική επιστολή 103 αποστράτων ναυάρχων προς την τουρκική κυβέρνηση για προσπάθειες κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και ισλαμοποίησης του στρατού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης που μιλά «για ανακοίνωση που θυμίζει απειλή πραξικοπήματος». Η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας Τζεμ Γκιούρντενιζ.
 
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 2 τα ξημερώματα σε τουρκική ιστοσελίδα, οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού θεωρούν απειλή προς τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ με προεδρικό διάταγμα.
 
Παράλληλα με έμμεσο τρόπο κάνουν αναφορά στις εικόνες εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι και να προσεύχεται σε χώρο ισλαμικού τεμένους λέγοντας ότι έχουν «προκαλέσει βαθιά θλίψη».

«Είναι ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος οι οποίες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες αρχές που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ, και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας», αναφέρουν.

«Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωση της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και είναι αυτή η πρόταση που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως απειλή πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σέντοπ σημείωσε: «Άλλο να εκφράζεις την άποψη κι άλλο να δημοσιεύεις ανακοίνωση με χροιά πραξικοπήματος. Η Τουρκία την 15η Ιουλίου έχει θάψει τους λάτρεις πραξικοπημάτων».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ με μήνυμα του στο twitter αναφέρει ότι «οι λάτρεις πραξικοπημάτων επιχείρησαν να κουνήσουν το δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις στους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα τους δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε κάθε πεδίο. Σας προκαλούμε»!

Τέλος, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μίλησε για επανεμφανισθέντες «παράγοντες της 5ης φάλαγγας», προς τους οποίους αναφέρει: «Καθίστε εκεί που είστε. Να ξέρετε τα όρια σας. Στις 15 Ιουλίου, ο λαός έδωσε την απάντηση του σε όσους επιθυμούν πραξικοπήματα. Ποιοι είστε; Όσοι επιθυμούν τέτοια πράγματα δεν θα μπορέσουν να πλήξουν τη δημοκρατία μας. Τα πιόνια των ξένων δυνάμεων δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την πορεία της Τουρκίας που μεγαλώνει και ενισχύεται».