Ισραήλ: Στη «σκιά» της δίκης Νετανιάχου οι διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση

Ισραήλ: Στη «σκιά» της δίκης Νετανιάχου οι διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναλαμβάνεται σήμερα στο Ισραήλ η δίκη για διαφθορά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για τον ορισμό του υποψηφίου που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι δικαστές έχουν καλέσει τον 71χρονο Νετανιάχου στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την εναρκτήρια αγόρευση της εισαγγελίας, ένα νέο στάδιο στην πρώτη δίκη στην Ιστορία του Ισραήλ εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός 15 χρόνια, κατηγορείται για διαφθορά, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις, κατηγορίες που αρνείται.

Την ώρα που ο βασικός εισαγγελέας Λιάτ Μπεν- Άρι θα παρουσιάζει τα επιχειρήματά του κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ρίβλιν θα ξεκινά λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δικαστήριο τις διήμερες συζητήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του Νετανιάχου.

Το Λικούντ του Νετανιάχου κέρδισε τις περισσότερες έδρες μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες σε λιγότερο από δύο χρόνια– 30 σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Όμως αυτές οι έδρες σε συνδυασμό με όσες κέρδισαν οι φυσικοί του σύμμαχοι δεν του διασφαλίζουν τις 61 που χρειάζεται για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Απέναντί του πολλά κόμματα έχουν αποφασίσει να βάλουν τέλος στα 12 συνεχή χρόνια εξουσίας του.

Καθώς η αντίπαλη πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε κοινό επικεφαλής, ο Νετανιάχου ίσως να λάβει τις περισσότερες ψήφους, με τη στήριξη 16 βουλευτών από τα υπερορθόδοξα κόμματα, και έξι του ακροδεξιού Θρησκευτικός Σιωνισμός.

Συνήθως ο πρόεδρος του Ισραήλ ζητεί από τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε 28 ημέρες, χρονικό διάστημα που μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες.

Όμως ο Ρίβλιν άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των εδρών ενδέχεται να μην είναι ο μόνος παράγοντας που θα λάβει υπόψη του και ότι θα ορίσει την Τετάρτη έναν βουλευτή ικανό να σχηματίσει μια κυβέρνηση «η οποία θα μπορεί να ξεπεράσει τη διχόνοια (…) και θα ανοικοδομήσει την κοινωνία».

«Ασυνήθιστοι συνασπισμοί»

Ίσως να χρειαστούν «ασυνήθιστοι συνασπισμοί» για να βγει το Ισραήλ από το αδιέξοδο, επεσήμανε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Με δεδομένη την αντιπαράθεση μεταξύ Νετανιάχου και Ρίβλιν, το Λικούντ ερμήνευσε αυτές τις δηλώσεις ως ένδειξη έμμεσης στήριξης στους αντι- Νετανιάχου.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ και το κόμμα του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) έχουν κερδίσει 17 έδρες. Όμως θα χρειαστεί να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Γκίντεον Σάαρ, πρώην συντηρητικό υπουργό του Νετανιάχου, και τον Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς και πρώην σύμμαχο του πρωθυπουργού, αλλά και άλλα κεντρώα και αριστερά κόμματα για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είτε από τον Νετανιάχου είτε από τους αντιπάλους του μοιάζει αδύνατος χωρίς τη στήριξη του ισλαμιστικού κόμματος Raam του Μανσούρ Αμπάς, το οποίο κέρδισε τέσσερις έδρες και δηλώνει έτοιμο να συζητήσει και με τις δύο πλευρές.

Όμως ο Θρησκευτικός Σιωνισμός έχει αποκλείσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το Raam, περιπλέκοντας την κατάσταση για τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές, παρατείνοντας την πολίτικη κρίση στο Ισραήλ.

Προς το παρόν η δίκη του δεν απειλεί τις φιλοδοξίες του Νετανιάχου, καθώς δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί παρά μόνο σε περίπτωση οριστικής καταδίκης του και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Πηγή: ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή