ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εν αναμονή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, στη «σκιά» της δίκης Νετανιάχου

Ισραήλ: Εν αναμονή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, στη «σκιά» της δίκης Νετανιάχου

Σήμερα αναμένεται να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από τον πρόεδρο του Ισραήλ, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέτζαμιν Νετανιάχου να είναι το φαινομενικό φαβορί να λάβει την εντολή.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ρούβεν Ρίβλιν, είχε χθες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, με τον ίδιο να διαθέτει μια ευρεία διακριτική ευχέρεια βάσει νόμου να κάνει την επιλογή του. Ο ίδιος ανέφερε ότι «ηθικά κριτήρια» δύνανται να διαδραματίσουν ρόλο στην απόφασή του, σε μια προφανή αναφορά στην εξέλιξη της δίκης του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Οι εκλογές του Ισραήλ στις 23 Μαρτίου, οι τέταρτες σε δύο χρόνια, έληξαν χωρίς ένα δεξιό και θρησκευτικό μπλοκ υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, ούτε μια πιθανή συμμαχία των αντιπάλων του να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη: Το «πάντρεμα» ακροδεξιάς και ισλαμιστών η νέα πρόκληση του Νετανιάχου

Το πολιτικό αδιέξοδο παρέμεινε μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες που είχε ο Ρίβλιν με εκπροσώπους όλων των κομμάτων που κέρδισαν έδρες στην Κνεσέτ. Ένας εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι ο γύρος των διαβουλεύσεων τελείωσε και ο πρόεδρος θα λάβει την απόφασή του σήμερα Τρίτη.

Ο Νετανιάχου έλαβε τη στήριξη 52 βουλευτών στην Κνεσέτ των 120 εδρών για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κεντρώος πολιτικός και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λάπιντ του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 βουλευτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς επτά.

Τρία κόμματα, με συνολικά 16 κοινοβουλευτικές έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να ορίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο.

Ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Μπένετ και έναν άλλο πρώην σύμμαχό του, τον Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος ίδρυσε το δεξιό κόμμα New Horizon αφού αποχώρησε από το συντηρητικό Λίκουντ του πρωθυπουργού, να προσχωρήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Μπένετ δεν έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί ξανά με τον Νετανιάχου, με τον οποίο είχε μια ταραχώδη σχέση.

Ο Σάαρ έχει δηλώσει πως ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενος τη δίκη διαφθοράς του πρωθυπουργού – η οποία ξεκίνησε χθες Δευτέρα – αλλά απέφυγε να στηρίξει τον Λάπιντ.

Ο Νετανιάχου ο οποίος έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της κατάχρησης εμπιστοσύνης και απάτης και χαρακτηρίζει τον εαυτό του θύμα σε κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα, παρευρέθηκε χθες στην επανέναρξη της δίκης του, υποστηρίζοντας εκ νέου πως το κατηγορητήριο είναι «μια απόπειρα πραξικοπήματος» που έχει στόχο να εκδιώξει έναν «ισχυρό, δεξιό πρωθυπουργό».

Εν αναμονή της απόφασης του Ρίβλιν, ο Λάπιντ δήλωσε χθες ότι πρότεινε στον Μπένετ μια συμφωνία συνασπισμού. Με βάση αυτή τη συμφωνία, ο Μπένετ θα διατελούσε πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα αναλάμβανε τα ηνία ο Λάπιντ.

«Ο ισραηλινός λαός χρειάζεται να δει ότι οι ηγέτες του μπορούν να συνεργαστούν», ανέφερε ο Λάπιντ σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Μπένετ δεν τοποθετήθηκε άμεσα για την προσφορά του Λάπιντ. Πολιτικοί σχολιαστές ανέφεραν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο στον Σάαρ να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Λάπιντ, με την προοπτική του Μπένετ, ενός συντηρητικού συντρόφου, στο τιμόνι της χώρας.

Όποιος λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό και μπορεί να ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων από τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να δώσει την εντολή σε άλλο υποψήφιο εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters