Τουρκία: Εξίσου βαριές ποινές σε δόκιμους και αξιωματικούς

Τουρκία: Εξίσου βαριές ποινές σε δόκιμους και αξιωματικούς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή δικαστική μεταχείριση επεφύλασσε η τουρκική δικαιοσύνη και ο πρόεδρος Ερντογάν στους περισσότερους από 600 δόκιμους αξιωματικούς και στρατεύσιμους της αεροπορικής βάσης Ακιντσί, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Δώδεκα από αυτούς καταδικάσθηκαν πρόσφατα σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς πιθανότητα αναστολής.

«Δεν περιμέναμε να αθωωθούν, αλλά ελπίζαμε ότι θα εξασφάλιζαν κάποια στιγμή αναστολή. Ισόβια, όμως;», λέει η Κεζμπάν Καλίν, μητέρα ενός εκ των καταδικασθέντων. Αρχικά, οι οικογένειες των κατηγορουμένων εμφανίσθηκαν αισιόδοξες, ελπίζοντας ότι η Δικαιοσύνη θα ήταν επιεικής στους χαμηλόβαθμους πραξικοπηματίες, εν μέρει εξαιτίας της ιστορικής εμπειρίας της χώρας, που έχει αντιμετωπίσει πολλές στρατιωτικές δικτατορίες, για τις οποίες ουδέποτε τιμωρήθηκε το κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό. Ο 30χρονος Αλπέρ Καλίν μόλις είχε μετατεθεί στη βάση Ακιντσί έξω από την Αγκυρα τον Ιούλιο του 2016, ύστερα από τέσσερα χρόνια στη σχολή πολεμικής αεροπορίας και μετά την ολοκλήρωση της πτητικής του εκπαίδευσης. Επόμενο στάδιο στην καριέρα του ήταν η πτήση με F-16. Στις 15 Ιουλίου, οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα παρακολουθούσαν αντιτρομοκρατική άσκηση.

Η βάση Ακιντσί, όμως, ήταν το προπύργιο του πραξικοπήματος, με ανώτατους αξιωματικούς –και πολιτικό προσωπικό– που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, να διατάζουν την κατάληψη στόχων, τον βομβαρδισμό της εθνοσυνέλευσης και την αποστολή ομάδας ειδικών δυνάμεων για τη σύλληψη του προέδρου Ερντογάν.

Ο πρόεδρος απέφυγε τη σύλληψη, ενώ σε συνέντευξή του μέσω κινητού τηλεφώνου σε τηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στο πραξικόπημα. Μέχρι το πρωί, στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο είχαν ανακτήσει τον έλεγχο, για να επιτεθούν στη βάση Ακιντσί, συλλαμβάνοντας πολλούς από τους πραξικοπηματίες. Οι εκπαιδευόμενοι χειριστές F-16 δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για τα γεγονότα, ενώ η τηλεόραση είχε αφαιρεθεί από το εντευκτήριο, στο οποίο είχαν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της μοιραίας νύχτας. Τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν αφαιρεθεί, όπως προβλέπεται κατά τη διάρκεια ασκήσεων ετοιμότητας.

Οταν η βάση δέχθηκε επίθεση από ειδικές δυνάμεις, οι εκπαιδευόμενοι διατάχθηκαν να αποχωρήσουν με τα αυτοκίνητά τους. Ο Καλίν έφθασε σπίτι του εξαντλημένος και φοβισμένος, αλλά οι γονείς του τον καθησύχασαν, λέγοντάς του ότι αφού δεν είχε πάρει όπλο στα χέρια του και δεν συμμετείχε στο πραξικόπημα με κανένα τρόπο, δεν θα κινδύνευε. Εντεκα ημέρες αργότερα, οι εκπαιδευόμενοι εκλήθησαν στη βάση προκειμένου να καταθέσουν για τα γεγονότα της νύχτας της 16ης Ιουλίου, για να τεθούν αμέσως υπό κράτηση. Λίγες ώρες αργότερα, τα ονόματά τους περιλαμβάνονταν σε κατάλογο απότακτων πλέον αξιωματικών.

Οι εκπαιδευόμενοι κρατούνται έκτοτε, ενώ όταν συγγενείς τους προσπάθησαν να τους εντοπίσουν, αντιμετωπίσθηκαν από τις Αρχές με εχθρικό και περιφρονητικό ύφος. Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν, εισαγγελείς άσκησαν διώξεις σε πάνω από 500 κατηγορουμένους από τη βάση Ακιντσί. Ογδόντα εκπαιδευόμενοι χειριστές κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δίπλα σε ανώτατους αξιωματικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάσθηκε ερήμην ως αρχηγός της στάσης. Ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν μεταξύ των εναγόντων, ενώ ο πληρεξούσιος δικηγόρος του συγκρούσθηκε συχνά με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι των εκπαιδευόμενων επέμειναν μάταια ότι οι πελάτες τους δεν ήταν ακόμη αξιωματικοί και δεν μπορούσαν έτσι να δώσουν διαταγές. Παρά τα λογικά επιχειρήματα της υπεράσπισης, οι εκπαιδευόμενοι καταδικάσθηκαν στην ίδια ποινή όπως και οι ηγέτες του πραξικοπήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή