Σ. Αραβία: Πιστοποιητικό Covid και για το προσκύνημα στη Μέκκα

Σ. Αραβία: Πιστοποιητικό Covid και για το προσκύνημα στη Μέκκα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Σαουδάραβες έχουν πάρει πολύ σοβαρά την πανδημία και θα απαγορεύσουν το προσκύνημα στη Μέκκα από την έναρξη του Ραμαζανιού σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό Covid.

Ο ετήσιος έντονος συγχρωτισμός μεταξύ προσκυνητών κατά τον ιερότερο μήνα των Μουσουλμάνων στην πόλη-επίκεντρο της θρησκείας τους είχε προκαλέσει το 2020 μεγάλη μετάδοση της ασθένειας του κορωνοϊού, υποχρεώνοντας φέτος τις αρχές να λάβουν τα μέτρα τους, προωθώντας με τον τρόπο αυτόν και τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Όπως ανακοίνωσαν λοιπόν τη Δευτέρα οι αρχές στη Σαουδική Αραβία, από την έναρξη του Ραμαζανιού φέτος μόνο οι πιστοί που θεωρούνται ότι διαθέτουν ανοσία έναντι του κορωνοϊού θα έχουν δικαίωμα να κάνουν το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα, που φέρει το όνομα «ούμρα», καθώς και να συμμετάσχουν στις προσευχές στο Μέγα Τέμενος της ιερής πόλης των Μωαμεθανών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του ετήσιου προσκυνήματος, τρεις κατηγορίες προσκυνητών θεωρούνται ότι έχουν ανοσία και μπορούν να συμμετάσχουν στη λατρεία: Όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση τουλάχιστον 14 μέρες νωρίτερα, και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Το μέτρο επίσης ισχύει και για την είσοδο στο Τέμενος του Προφήτου, στη Μεδίνα.

Σημειώνεται ότι φέτος το Ραμαζάνι, με την αυστηρή του νηστεία και τις χιλιάδες προσκυνητών που συρρέουν στη Μέκκα, αρχίζει με την εμφάνιση της νέας Σελήνης πάνω από τη Μέκκα στις 12 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου.

Οι αρχές ανέφεραν ότι θα μέτρα θα ισχύουν από την αρχή του Ραμαζανιού, χωρίς όμως να διευκρινίσουν έως πότε θα ισχύουν.

Η Σαουδική Αραβία, που έχει πληθυσμό 34 εκατ. κατοίκων, έχει ήδη κάνει πάνω από 5 εκατ. εμβολιασμούς. Έχει καταγράψει πάνω από 393.000 κρούσματα και περιπου 6.700 νεκρούς.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή