ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Προσγείωση» για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Βρετανία: «Προσγείωση» για τα ταξίδια στο εξωτερικό

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο δωρεάν rapid tests ανά κάτοικο την εβδομάδα εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ εμφανίστηκε προσεκτικός ως προς την πιθανή έναρξη τουριστικών ταξιδιών στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου. 

«Το ξέρω ότι ο κόσμος θέλει να κάνει σχέδια, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω ακόμη», είπε ο Τζόνσον για το θέμα των ταξιδιών στο εξωτερικό. «Η κατάσταση σε κάποιες από τις χώρες προορισμού τουριστών δεν μας επιτρέπει να λάβουμε από τώρα αποφάσεις». Αυτή τη στιγμή, τα ταξίδια χωρίς συγκεκριμένο σκοπό τιμωρούνται με πρόστιμο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση μεταλλαγμένων στελεχών που μπορεί να υπονομεύσουν το πρόγραμμα εμβολιασμών. 

Η μεγάλη ταχύτητα των εμβολιασμών, έστω και με τη στρατηγική της μεγάλης χρονικής απόστασης μεταξύ των δύο δόσεων, έχει οδηγήσει σε μείωση σοβαρών περιστατικών και θανάτων, έχοντας δώσει την ευκαιρία για νέα χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα σχολείων, καταστημάτων και παμπ. Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στη μαζική διενέργεια rapid tests, προκειμένου να ανοίξει μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις. 

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα τεστ αυτά είναι αναξιόπιστα, ενώ η έμφαση στα rapid tests χωρίς ιχνηλάτηση και η οικονομική στήριξη όσων υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα «είναι σαν να βάζουμε νερό σε βαρέλι δίχως πάτο». Υπάρχουν ακόμη τα προβλήματα των ψευδώς θετικών, ψευδώς αρνητικών τεστ και του αν όσοι είναι θετικοί τηρούν ή όχι την καραντίνα. «Θα υπάρξει κάποιο όφελος από τα μαζικά rapid tests», είπε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιστ Αγγλια, Πολ Χάντερ. «Το ερώτημα είναι αν το όφελος είναι αρκετό».  

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει προξενήσει έντονες αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Σε όλες τις ερωτήσεις ο Τζόνσον απάντησε με τον ίδιο τρόπο. «Μη βιάζεστε, το σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη και δεν είναι μέσα σε αυτά που πρόκειται να εφαρμοστούν έως τις 17 Μαΐου». 

H βρετανική τουριστική βιομηχανία αντέδρασε με απογοήτευση στην αβεβαιότητα ως προς την ημερομηνία έναρξης των ταξιδιών στο εξωτερικό. «Τώρα που έχει καθοριστεί, με επιστημονική υποστήριξη, η κατάλληλη διαδικασία (σ.σ.: για τον διαχωρισμό των προορισμών ανάλογα με την επικινδυνότητά τους), χρειαζόμαστε ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου, Τζον Χόλαντ-Κέι.