«Μυστικός δείπνος» για επιφανείς Γάλλους

«Μυστικός δείπνος» για επιφανείς Γάλλους

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη για «μυστικά δείπνα» επιφανών Γάλλων –μεταξύ τους και υπουργοί της κυβέρνησης– στη γαλλική πρωτεύουσα, την ώρα που η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει υποχρεώσει τους Γάλλους να παραμένουν έγκλειστοι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οικοδεσπότης τέτοιων δείπνων είναι ο Πιερ-Ζαν Σαλενσόν, ιδιοκτήτης του ανακτόρου Βιβιέν, μουσείου αφιερωμένου στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκκεντρικός Σαλενσόν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος συλλέκτης αντικειμένων του αυτοκράτορα, αναγνώρισε έμμεσα ότι έχει δεξιωθεί υπουργούς, επικαλούμενος την αίσθηση φιλοξενίας που τον διακρίνει. Η εισαγγελία της πρωτεύουσας διέταξε χθες τη διενέργεια δικαστικής έρευνας.

Σε βίντεο, που μαγνητοσκοπήθηκε σε κινητό τηλέφωνο τον Φεβρουάριο, ο Σαλενσόν παραδέχεται ότι διοργανώνει τέτοια δείπνα, από κοινού με τον σεφ Κριστόφ Λερουά, λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος Τύπου Γκαμπιέλ Ατάλ «αναμένεται εντός των ημερών για να δειπνήσει». Απαντώντας χθες στους ισχυρισμούς του συλλέκτη, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός είπε: «Δεν γνωρίζω τον κ. Σαλενσόν και δεν έχω βρεθεί ποτέ σε τέτοιο δείπνο», αποκλείοντας τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες. Το γαλλικό Twitter, όμως, απαιτούσε την αποκάλυψη των ονομάτων, με το hashtag #ΘέλουμεΟνόματα (#OnVeutLesNoms).

Σε εμφάνισή της σε εκπομπή, η υπουργός Μαρλέν Σιαπά είπε: «Αν αποδειχθεί ότι υπουργοί ή βουλευτές συμμετείχαν σε τέτοια παράνομα δείπνα, πρέπει να τιμωρηθούν με χρηματικά πρόστιμα, όπως ισχύει για κάθε άλλο πολίτη στη χώρα». Λίγο αργότερα, μέσω Twitter, η κ. Σιαπά συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή σε απαγορευμένες δραστηριότητες πρέπει να σημάνει την παραίτηση όσων παραβίασαν τους υγειονομικούς κανόνες.

Υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος αμφισβητούσαν χθες τα κίνητρα του Σαλενσόν, ο οποίος έχει τοποθετηθεί υπέρ των προτάσεων της Μαρίν Λεπέν για το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή