Ανεβαίνει η ένταση στην Ουκρανία

Ανεβαίνει η ένταση στην Ουκρανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας επικοινώνησαν «στο ανώτατο επίπεδο» με αντικείμενο την αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν πυκνώσει οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Την είδηση αυτή δημοσιοποίησε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ενισχύοντας τους φόβους για μια νέα ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή το ουκρανικό πρόβλημα, επτά χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την ντε φάκτο αυτονόμηση των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε το ΝΑΤΟ να μείνει μακριά από κάθε σκέψη για αποστολή δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει «πρόσθετα μέτρα», τα οποία δεν διευκρίνισε. 
Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε επιφυλακή λόγω της μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και σε περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επιβεβαίωσε την «αταλάντευτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Κυριακή ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ουκρανία», ανέφερε ο Μπορέλ μετά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των Δυτικών, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μετακινεί ένοπλες δυνάμεις εντός της εδαφικής της επικράτειας», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν και δεν απειλεί κανέναν». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής Κονσταντίν Κοσάτσεφ υποστήριξε ότι «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας (εξαιρουμένης της Κριμαίας) είναι δεδομένη» για τη χώρα του. Επέμεινε ωστόσο ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι, με τη σιωπή της στο θέμα αυτό, ενθαρρύνει την ουκρανική κυβέρνηση να θεωρήσει πως έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση για την επίλυση του προβλήματος διά της ισχύος.
Το Σάββατο, η Μόσχα είχε καταγγείλει ότι ένα εξάχρονο παιδί σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό περιοχής του Ντονέτσκ από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας. Η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί από το Κίεβο. Στο μεταξύ, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε χθες ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν γυμνάσια στα οποία θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή