Κατάρριψη ουκρανικού Boeing: Κατηγορίες σε δέκα αξιωματούχους από το Ιράν

Κατάρριψη ουκρανικού Boeing: Κατηγορίες σε δέκα αξιωματούχους από το Ιράν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορίες κατά δέκα αξιωματούχων απήγγειλε το Ιράν, με αφορμή την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους τον Ιανουάριο 2020 που στοίχισε τη ζωή στους 176 επιβαίνοντες.

Σε πόρισμα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επέρριψε την ευθύνη για τη συντριβή σε ελαττωματική λειτουργία ραντάρ και σε σφάλμα ενός χειριστή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας. Η Ουκρανία και ο Καναδάς, υπήκοοι των οποίων ήταν πολλά από τα θύματα, επέκριναν το πόρισμα ως ανεπαρκές.

«Απαγγελία κατηγοριών εκδόθηκε κατά δέκα αξιωματούχων που αναμείχθηκαν στη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους και οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Γόλαμ Αμπάς Τόρκι, στρατιωτικός εισαγγελέας της περιφέρειας της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines στις 8 Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Η ιρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέρες μετά ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη λόγω «καταστροφικού σφάλματος» από τις στρατιωτικές της δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Το Ιράν βρισκόταν τότε σε πολεμική ετοιμότητα αναμένοντας αμερικανικά αντίποινα, μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων κατά ιρακινών βάσεων που στέγαζαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αντίποινα για τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί, του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, με αμερικανικό πύραυλο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή