Βέλγιο: Κρυπτογραφημένα μηνύματα «έκρυβαν» 28 τόνους κοκαΐνης

Βέλγιο: Κρυπτογραφημένα μηνύματα «έκρυβαν» 28 τόνους κοκαΐνης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσότητα περίπου 28 τόνων κοκαΐνης, εκτιμώμενης αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατασχέθηκε από την αστυνομία του Βελγίου, η οποία κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένο τηλεφωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν διακινητές ναρκωτικών.

Στις έξι εβδομάδες που ακολούθησαν την 20η Φεβρουαρίου, η αστυνομία κατέσχεσε 27,64 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτίου – ρεκόρ περίπου 11 τόνων, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου τη Δευτέρα.

Οι ειδικοί της αστυνομίας απέκτησαν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα υπηρεσίας που ονομάζεται Sky ECC, όπου αποκαλύπτονταν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση κοκαΐνης.

Ειδικοί της αστυνομίας κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Δείτε ακόμη: Κόρινθος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών – 33 συλλήψεις

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές υπηρεσίες διεισδύουν σε κρυπτογραφημένη πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από εγκληματίες.

Πέρυσι, οι αρχές στη Γαλλία και την Ολλανδία διείσδυσαν στην πλατφόρμα EncroChat και μοιράστηκαν τα δεδομένα που άντλησαν μέσω της Europol, επιτρέποντας στην αστυνομία να παρακολουθεί τις ιδιωτικές επικοινωνίες εγκληματιών, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και εκατομμυρίων μηνυμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Κατάπιε 36 συσκευασίες κοκαΐνης για να τις εισάγει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), το EncroChat, το οποίο προσέφερε μια ασφαλή υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιείτο από 60.000 άτομα παγκοσμίως για διανομή παράνομων αγαθών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ακόμη και για να σχεδιαστούν δολοφονίες.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή