Αφρική: Εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες νέα παραλλαγή με 34 μεταλλάξεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αφρική: Εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες νέα παραλλαγή με 34 μεταλλάξεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιστήμονες στην Αφρική ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε στην Αγκόλα μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρει συνολικά 34 μεταλλάξεις, δηλαδή περισσότερες από κάθε άλλη γνωστή παραλλαγή έως τώρα. 

Σύμφωνα με το «Nature», οι ερευνητές -με επικεφαλής τους Τούλιο ντε Ολιβέιρα του Πανεπιστημίου ΚβαΖούλου-Νατάλ στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και τη Σίλβια Λουτουκούτα του υπουργείου Υγείας της Αγκόλα στη Λουάντα- που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, ανακάλυψαν την παραλλαγή μετά τη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Αγκόλα φέτος τον Φεβρουάριο.

Η νέα παραλλαγή ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2 και διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα γονιδιώματα του κορωνοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές. Η εν λόγω παραλλαγή πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της πιθανώς τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.

Στο τέλος του 2020 το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Ν. Αφρικής είχε για -πρώτη φορά- ανιχνεύσει τη γνωστή -πια- σήμερα πιο μεταδοτική «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή 501Υ.V2, που αντιστέκεται περισσότερο στα αντισώματα και η οποία έχει πια εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες (και στην Ελλάδα).

Σημειώνεται ότι στην Αγκόλα, όπου έχουν υπάρξει περίπου 21.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 500 θάνατοι από Covid-19, επιβάλλονται υποχρεωτικά rapid tests σε όλους τους αεροπορικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιό της, πέρα από την προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Όλοι όσοι έχουν θετικό rapid test, κατά την άφιξή τους στη χώρα, τίθενται σε καραντίνα τουλάχιστον για 14 ημέρες, ενώ όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή