Γαλλία: Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου

Γαλλία: Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως στο μυστήριο μιας χαραγμένης πλάκας που ανακαλύφθηκε το 1900 στη Βρετάνη της Γαλλίας, προσπαθούν να ρίξουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με του οποίους το πέτρινο αντικείμενο πιθανότατα αποτελεί τον παλαιότερο τρισδιάστατο χάρτη στην Ευρώπη.

Η πλάκα που έχει χρονολογηθεί από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (μεταξύ 1900 και 1650 π.Χ.), έχει μήκος 2 μ. και πλάτος 1,5 μ. και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε προϊστορικό νεκροταφείο στη Φινιστέρ, στη δυτική Βρετάνη, από τον αρχαιολόγο Πολ ντε Σατελιέ.

Η πλάκα ξεχάστηκε προφανώς για πάνω από έναν αιώνα, αποθηκευμένη για δεκαετίες στο υπόγειο του σπιτιού του Γάλλου αρχαιολόγου, το Σατό ντε Κερνούζ, ενώ εντοπίστηκε εκ νέου στο σκονισμένο κελάρι το 2014.

Γαλλία: Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου-1

Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν τα χαραγμένα μοτίβα στην πέτρα αυτή των 4.000 ετών, λένε ότι τα σημάδια είναι ένας χάρτης μιας περιοχής στη δυτική Βρετάνη.

Η «παρουσία επαναλαμβανόμενων μοτίβων που ενώνονται με γραμμές» στην επιφάνειά της υποδηλώνουν ότι απεικονίζεται μια περιοχή του Φινιστέρ, σύμφωνα με μελέτη του Δελτίου της Γαλλικής Προϊστορικής Εταιρείας.

Γαλλία: Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου-2

Οι ερευνητές λένε ότι οι εσοχές είναι μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της κοιλάδας του ποταμού Οντέτ, ενώ αρκετές γραμμές φαίνεται να απεικονίζουν το παραποτάμιο δίκτυο της περιοχής.

Η γεωγραφική τοποθεσία αποκάλυψε ότι η περιοχή που αντιπροσωπεύεται στην πλάκα φέρει ακρίβεια 80% σε μια περιοχή γύρω από μια έκταση 18 μιλίων του ποταμού.

«Αυτός είναι πιθανώς ο παλαιότερος χάρτης που έχει εντοπιστεί», δήλωσε ο Δρ Νικολά Κλεμέντ από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Γαλλία: Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου-3

«Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χάρτες λαξευμένοι σε πέτρα σε όλο τον κόσμο. Γενικά, είναι απλώς ερμηνείες. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας χάρτης απεικονίζει μια περιοχή σε συγκεκριμένη κλίμακα», ανέφερε ο Κλεμέντ και σημείωσε ότι πιθανώς «ήταν ένας τρόπος επιβεβαίωσης της κυριότητας της περιοχής από έναν πρίγκιπα ή βασιλιά εκείνης της εποχής».

«Αυτή η πλάκα είναι πολύ σημαντική καθώς τονίζει τη χαρτογραφική γνώση της αρχαιότητας», πρόσθεσε.

Γαλλία: Πέτρινη πλάκα 4.000 ετών, ο παλαιότερος 3D χάρτης του κόσμου-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή