ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απρόθυμη εντολή στον Νετανιάχου

Ισραήλ: Απρόθυμη εντολή στον Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν ανέθεσε απρόθυμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του πρώτου κόμματος, τον υπόδικο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η εκλογική αριθμητική έχει φέρει τον Νετανιάχου στην απίθανη θέση να χρειάζεται τη στήριξη ταυτόχρονα ενός ακροδεξιού εβραϊκού και ενός ισλαμιστικού αραβικού κόμματος.

«Ξέρω ότι πολλοί θεωρούν ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε έναν υποψήφιο που δικάζεται για ποινικά αδικήματα. Αλλά με βάση τον νόμο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ένας πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στη θέση του ακόμη και όταν δικάζεται», σημείωσε ο Ριβλίν. «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση σε ηθικό επίπεδο. Φοβάμαι για τη χώρα μου», προσέθεσε. Ο Ισραηλινός πρόεδρος σημείωσε ότι κανένας υποψήφιος δεν έχει πραγματικές πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, αλλά επέλεξε τον Νετανιάχου γιατί ο επικεφαλής του κόμματος Λικούντ έχει τη μεγαλύτερη στήριξη (52 από τους 120 βουλευτές, αντί 45 βουλευτών που στήριξαν τον κεντρώο αντίπαλό του, Γιαΐρ Λάπιντ). Ο Λάπιντ σχολίασε ότι ο πρόεδρος έκανε το καθήκον του, γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, «αλλά η ανάθεση εντολής στον Νετανιάχου είναι μια ντροπή για το Ισραήλ ως κράτος δικαίου».

Η κατάθεση μαρτύρων στη δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας συνεχίστηκε χθες σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, ενώ η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εναντίον της Δικαιοσύνης προξένησε αλγεινή εντύπωση στους σχολιαστές. Αν ο Νετανιάχου δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός 28 ημερών, υποχρεούται να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η αναζήτηση πρωθυπουργού θα γίνει από τη Βουλή. Σε περίπτωση αποτυχίας, η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.