ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

ΗΠΑ – Ιράν: Διαπραγμάτευση μέσω τρίτων

ΗΠΑ – Ιράν: Διαπραγμάτευση μέσω τρίτων

Πριν από έξι χρόνια, η Βιέννη φιλοξένησε την τελική φάση των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χθες, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων κρατών επανήλθαν στην αυστριακή πρωτεύουσα με την ελπίδα να διασώσουν την ιστορική συμφωνία, η οποία υπέστη καίριο πλήγμα το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτήν. Ωστόσο το χιονισμένο τοπίο που περιέβαλλε τους διπλωμάτες υπενθύμιζε με τον τρόπο του ότι οι πάγοι μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης δεν θα λιώσουν ούτε γρήγορα ούτε εύκολα.

Οι εκπρόσωποι του Ιράν και των άλλων χωρών που εξακολουθούν να δεσμεύονται από τη συμφωνία (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα) είχαν μια πρώτη, προπαρασκευαστική συνάντηση σε ξενοδοχείο της Βιέννης χθες το πρωί. Η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ρομπ Μάλεϊ, ειδικό σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν, βρισκόταν σε ένα άλλο, γειτονικό ξενοδοχείο. Οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών κρατών ανέλαβαν ρόλο μεσολαβητή και θα πηγαινοέρχονται μεταξύ των Ιρανών και των Αμερικανών, μια και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, απευθείας διάλογος των δύο αντιπροσωπειών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων της Βιέννης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για ένα «υγιές βήμα προς τα εμπρός», αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Μην περιμένετε μια πολύ γρήγορη κατάληξη, καθώς αυτές οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες». Συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και αν η Αμερική αποδείξει τη βούληση, τη σοβαρότητα και την εντιμότητά της, τότε θα πρόκειται για καλό μήνυμα ως προς το μέλλον αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Οι αρχικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιράν και των πέντε διεθνών δυνάμεων θα λάβουν χώρα σε επίπεδο ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προσπαθήσουν να υποδείξουν μέτρα για την άρση συγκεκριμένων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και την ταυτόχρονη επιστροφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεών της, όσον αφορά τους περιορισμούς του πυρηνικού της προγράμματος. Στη συνέχεια, οι εν λόγω προτάσεις θα μεταφερθούν στην αμερικανική αντιπροσωπεία για τα περαιτέρω. 

Διπλωματικοί κύκλοι στη Βιέννη εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να επιλυθούν τα πιο εύκολα προβλήματα, προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα πλέον ακανθώδη. Στόχος είναι να υπάρξει κάποια είδους συμφωνία μέσα στον Μάιο, δηλαδή πριν από τις ιρανικές προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, αν και ούτε οι Ιρανοί ούτε οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να εκβιάσουν τα πράγματα. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εκείνο που περιπλέκει, ωστόσο, τη διαπραγμάτευση είναι το γεγονός ότι πιέζει για μια μεγαλύτερης διάρκειας και εύρους συμφωνία, η οποία θα επεκταθεί και στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και στην ανάμειξή του σε περιφερειακές κρίσεις στη Μέση Ανατολή. Η ιρανική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί γι’ αυτά τα ζητήματα, θεωρώντας ότι οι απαιτήσεις των Αμερικανών θίγουν την εθνική της κυριαρχία.