Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζεται η αξιολόγηση από τον ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζεται η αξιολόγηση από τον ΕΜΑ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση, αλλά και πολλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική επικοινωνίας του Οργανισμού, προκάλεσε η συνέντευξη κορυφαίου στελέχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σε εφημερίδα της χώρας καταγωγής του, με την οποία προκαταλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής υγειονομικών απειλών και εμβολιαστικής στρατηγικής του EMA, στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero, «είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση» μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί. Ο αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι η ανάλυση κόστους-οφέλους εξακολουθεί να υποδεικνύει τη συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου, ενώ είπε ότι δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο μηχανισμός που προκαλεί τη σπάνια παρενέργεια.

Οι δηλώσεις του Καβαλέρι δημοσιεύθηκαν την ημέρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της PRAC, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου. Η νέα σύσταση του EMA για την ασφάλεια του εμβολίου αναμενόταν προς το τέλος της συνεδρίασης. Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε χθες μέσω Twitter ότι η νέα αξιολόγηση πλέον αναμένεται αργά σήμερα. 

Ο ίδιος ο ΕΜΑ αργότερα ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αύριο – και ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα» για την αιτιώδη σχέση. Η προηγούμενη σύσταση, που εκδόθηκε στις 31 Μαρτίου, ήταν υπέρ της συνεχιζόμενης χορήγησης του εμβολίου, ενώ η αιτιώδης σχέση με τα περιστατικά θρομβώσεων χαρακτηριζόταν «μη αποδεδειγμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή