Ε.Ε. – Κορωνοϊός: Aνοσία έως τα τέλη Ιουνίου

Ε.Ε. – Κορωνοϊός: Aνοσία έως τα τέλη Ιουνίου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στα τέλη Ιουνίου –νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί για τέλος καλοκαιριού– θα φτάσουν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. στην εμβολιαστική κάλυψη του 70% του ενήλικου πληθυσμού τους. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Ενωσης, 16 από τα 27 κράτη-μέλη –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– θα έχουν εμβολιάσει πλήρως το 55%-60% του συνολικού πληθυσμού τους έως τις 30 Ιουνίου. Το εύρος αυτό, ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, ισοδυναμεί με κάλυψη του 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Για την Ελλάδα, προβλέπεται ότι έως τις 30 Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 57,14% του πληθυσμού – ή το 69% του ενήλικου πληθυσμού (το 83% του πληθυσμού της χώρας είναι 18 ετών και άνω). Πρόσφατα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ε.Ε. για τα εμβόλια Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έως τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στην πιο πρόσφατη σχετική ενημέρωση, αναφέρει ότι παραμένει άγνωστο το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην αποτροπή της μετάδοσης του ιού.  

Το έγγραφο ενσωματώνει την πρόσφατα υιοθετηθείσα πρόταση για αναδιανομή σχεδόν 3 εκατ. δόσεων των Pfizer/BioNTech σε πέντε χώρες που αναμένεται να βρίσκονται στην ουρά της ευρωπαϊκής κούρσας εμβολιασμών στα τέλη του β΄ τριμήνου (Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβακία). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που βασίζονται στην εκτίμηση ότι έως τα μέσα του έτους οι Pfizer/BioNTech θα έχουν παραδώσει 256,6 εκατ. δόσεις (περισσότερες από τις μισές που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη), οι πρωταθλητές του μαραθωνίου της συλλογικής ανοσίας θα είναι η Μάλτα (κάλυψη 93,1%) και η Δανία (79,9%). Μεταξύ των χωρών που θα περάσουν το κατώφλι του 55% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Ουραγός –καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στις χώρες που θα ωφεληθούν από την πρόσφατη συμφωνία αναδιανομής– είναι η Τσεχία με 44,7%, ενώ τρεις ακόμα χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβακία) εκτιμάται ότι θα βρίσκονται στις 30 Ιουνίου οριακά πάνω από το 45%. 

Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις τρέχουσες προβλέψεις για παραδόσεις 350-360 εκατ. δόσεων στην Ε.Ε. μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 190-200 εκατ. δόσεις, η AstraZeneca 70 εκατ. (έναντι αρχικής δέσμευσης για 180 εκατ.), η Moderna 35 εκατ. και η Johnson & Johnson, ξεκινώντας από τα μέσα Απριλίου, 55 εκατ. (το εμβόλιο αυτό απαιτεί μόνο μία δόση).
Ενδιάμεσος στόχος

Πάντως, ο ενδιάμεσος στόχος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβολιασμό του 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα έως το τέλος Μαρτίου δεν επετεύχθη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Politico Europe, μόνο πέντε κράτη-μέλη είχαν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 80% των ατόμων άνω των 80 ετών έως τις 28 Μαρτίου, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη με ποσοστό 52% και την ουραγό Βουλγαρία να βρίσκεται μόλις στο 5%. Αντιστοίχως, για τους υγειονομικούς, μεταξύ των 14 χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, μόνο τέσσερις ξεπέρασαν το 80% (η Ελλάδα, με 52,2%, ήταν και σε αυτή την κατηγορία πολύ μακριά από τον στόχο). 

Σύμφωνα με τον Μπρετόν (σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien), η ευθύνη για την αποτυχία αυτή ανήκει αποκλειστικά στην AstraZeneca. «Αν είχαμε λάβει το 100% των εμβολίων της AstraZeneca για τα οποία είχαμε συμβληθεί, η Ε.Ε. θα ήταν στα ίδια επίπεδα με τη Βρετανία στον εμβολιασμό», είπε ο Γάλλος επίτροπος. «Μπορώ συνεπώς να πω ότι η αναταραχή που βιώσαμε οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αποτυχία της AstraZeneca να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή