Άσκησε έφεση ο πρώην παραγωγός Χάρβεϊ Ουάινσταϊν

Άσκησε έφεση ο πρώην παραγωγός Χάρβεϊ Ουάινσταϊν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εφεση κατά της καταδίκης του για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση άσκησε τη Δευτέρα ο φυλακισμένος πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Ουάινσταϊν. Ο Αρθουρ Αϊντάλα, συνήγορος του καταδικασθέντος σε 23 χρόνια κάθειρξη Ουάινσταϊν, υποστήριξε ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Χόλιγουντ υπήρξε θύμα κακοδικίας, καθώς ο πρόεδρος της έδρας αγνόησε θεμελιώδεις αρχές της ποινικής δικονομίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και παραβίασε έτσι τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη του.

Ο πρώην παραγωγός κηρύχθηκε ένοχος από ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν τον Φεβρουάριο του 2020. Εξι γυναίκες κατέθεσαν εναντίον του, αποκαλύπτοντας ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η καταδίκη του βασίστηκε, όμως, στις καταθέσεις δύο γυναικών, της Μίμι Χέιλι και της Τζέσικα Μαν. Η Χέιλι κατέθεσε ότι ο Ουάινσταϊν την υποχρέωσε να του προσφέρει στοματικό σεξ, παρά τη θέλησή της, στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν το 2006, ενώ η Τζέσικα Μαν κατέθεσε ότι ο παραγωγός τη βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείου της πόλης το 2013.

Η αίτηση έφεσης του Αϊντάλα αναπτύσσεται σε 166 σελίδες και περιλαμβάνει επτά επιχειρήματα υπέρ της αναψηλάφησης της υπόθεσης με σκοπό την επανάληψη της δίκης, με νέο δικαστή αυτή τη φορά στην έδρα. Ο συνήγορος του Ουάινσταϊν υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας από τους ενόρκους συνέγραφε βιβλίο με θέμα τους «αρπακτικούς ηλικιωμένους άνδρες», το οποίο περιείχε ομοιότητες με την υπόθεση. Το βιβλίο του ενόρκου κυκλοφόρησε αργότερα στα βιβλιοπωλεία. Ο Αϊντάλα υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος ένορκος ήταν προκατειλημμένος και η συμμετοχή του στη δίκη αδίκησε τον Ουάινσταϊν. Ο κατηγορούμενος δεν είχε τη δυνατότητα να απολογηθεί, καθώς ο δικαστής είχε προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση ο Ουάινσταϊν θα έπρεπε να απαντήσει στις καταγγελίες δεκάδων γυναικών, οι οποίες είχαν περιγράψει πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια του κατηγορουμένου. Προτιμώντας να αποφύγει τη δημοσιοποίηση τέτοιων καταθέσεων, ο Ουάινσταϊν επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός κατά τη διαδικασία, όπως του επιτρέπει η 5η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος. Σύμφωνα με νομικούς αναλυτές, η αποκάλυψη της μεροληψίας του ενόρκου-συγγραφέα αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί της υπεράσπισης στην προσπάθειά της να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν. Ο Ουάινσταϊν, που κρατείται στο σωφρονιστικό κατάστημα Ουέντε στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι αθώος. «Το αίτημα για επανάληψη της δίκης θα επιτρέψει να φωτιστεί η υπόθεση, αποδεικνύοντας την αθωότητά μου και τις σοβαρές ελλείψεις στο κατηγορητήριο που εισήγαγε η εισαγγελία», είπε ο Ουάινσταϊν σε μήνυμα μέσω του συνηγόρου του. Ο πρώην παραγωγός αντιμετωπίζει δίωξη και στο Λος Αντζελες, ύστερα από την καταγγελία δύο γυναικών, οι οποίες υποστήριξαν ότι τους επιτέθηκε με στόχο να τις βιάσει, με μία ημέρα διαφορά η μία από την άλλη, τον Φεβρουάριο του 2013.

Η υπόθεση Ουάινσταϊν έδωσε το έναυσμα στο παγκόσμιο πλέον κίνημα #MeToo, με στόχο την αποκάλυψη –και τη δικαστική δίωξη– περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή