«Μην εμπλέκεστε στην πολιτική», λέει ο Μακόνελ

«Μην εμπλέκεστε στην πολιτική», λέει ο Μακόνελ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Να μείνουν μακριά από την πολιτική», κάλεσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, τις μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ, μετά την απόφασή τους να διαχωρίσουν τη θέση τους από την ψήφο της πολιτείας Τζόρτζια που περιορίζει την πρόσβαση στις κάλπες κυρίως για μέλη μειονοτήτων και Αφροαμερικανούς. Η ομοσπονδία μπέιζμπολ αποφάσισε, από τη μεριά της, να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής του παιχνιδιού των Αll Stars από την πρωτεύουσα της Τζόρτζια, Ατλάντα, σε άλλη αμερικανική πόλη.

Ο Μακόνελ είπε ότι ο νέος εκλογικός νόμος της Τζόρτζια δεν είναι σε τίποτα ρατσιστικός, επικρίνοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν για τις δηλώσεις του που εμφάνιζαν τον νόμο ως επιστροφή στην εποχή του φυλετικού διαχωρισμού των αρχών του 20ού αιώνα και της επιβολής ανυπέρβλητων εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους μαύρους. Πολλές, συχνά συντηρητικές, πολιτείες των ΗΠΑ ψήφισαν τους τελευταίους μήνες νόμους, που καθιστούν αυστηρότερο το καθεστώς ελέγχου της ταυτότητας των ψηφοφόρων, ως αποτέλεσμα των ισχυρισμών του τέως προέδρου Τραμπ για «εκτεταμένη νοθεία» στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πολλά από τα νομοθετήματα αυτά, όπως αυτό της Τζόρτζια, δημιουργούν προσκόμματα σε Αφροαμερικανούς και άπορους ψηφοφόρους, περιορίζοντας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και επιβάλλοντας νέους κανόνες, με πρόσχημα την πανδημία.

Η απειλητική δήλωση του Μακόνελ με αποδέκτη τις μεγάλες εταιρείες αποδεικνύει την πίεση που δέχεται το κόμμα, καθώς προοδευτικές οργανώσεις πείθουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να στηρίξουν το Κογκρέσο στις πρωτοβουλίες του για διεύρυνση των εκλογικών καταλόγων, την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας και άλλα ζητήματα, στα οποία οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται παραδοσιακά. Πολλοί επιχειρηματικοί κολοσσοί ανέστειλαν προσωρινά τις δωρεές τους προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο νέος νόμος στην Τζόρτζια συρρικνώνει τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ προκριματικών και γενικών εκλογών, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες επιστολικής ψήφου, διευρύνει όμως το ωράριο της ψηφοφορίας τα Σάββατα. Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προτείνει αρχικά τον περιορισμό της ψηφοφορίας τα Σαββατοκύριακα, έχοντας στο στόχαστρό τους την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία πολλές εκκλησίες Βαπτιστών διεξάγουν εκστρατείες μεταφοράς ψηφοφόρων στις κάλπες, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας. Οι έντονες διαμαρτυρίες οδήγησαν, όμως, στην άρση της πρότασης. 

«Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό να βλέπουμε ισχυρούς αμερικανικούς εταιρικούς θεσμούς, όχι μόνο να πέφτουν οικειοθελώς θύματα εκφοβισμού, αλλά να συμμετέχουν και αυτοί στην εκστρατεία εκφοβισμού», είπε ο Μακόνελ. Την περασμένη εβδομάδα, η αεροπορική εταιρεία Delta, η Coca Cola και άλλοι εταιρικοί κολοσσοί επέκριναν το νέο νόμο στην Τζόρτζια, με τον τέως πρόεδρο Τραμπ να καλεί τους οπαδούς του σε μποϊκοτάζ των προϊόντων τους, όπως της αγαπημένης του Coca Cola Light.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή