ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΜΑ: Έρευνα για τις κλινικές δοκιμές του Sputnik V

ΕΜΑ: Έρευνα για τις κλινικές δοκιμές του Sputnik V

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ξεκινήσει έρευνα, την ερχόμενη εβδομάδα, για το αν οι δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Sputnik V ακολούθησαν τις παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές, αναφέρουν οι Financial Times.

Η έρευνα του EMA θα διενεργηθεί μετά από δηλώσεις πηγών -προσκείμενων στη διαδικασία έγκρισης της ρυθμιστικής αρχής- στους FT ότι οι δοκιμές του Sputnik V δεν έγιναν ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η Ρωσία δήλωσε ότι στρατιώτες και κρατικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στις δοκιμές που έγιναν σε κρατικό εργαστήριο και χρηματοδοτήθηκαν από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Το Reuters ανέφερε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντας είχαν πει ότι πιέστηκαν από ανώτερους τους για να συμμετάσχουν στις δοκιμές.  

«Δεν υπήρξε πίεση (στους συμμετέχοντες) και το Sputnik V ανταποκρίνεται σε όλες τις κλινικές πρακτικές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ, μιλώντας στους FT. 

Σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμα σχετικά με την έγκριση του Sputnik V στην Ε.Ε.. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή εξαρτάται από το αν οι κλινικές δοκιμές  πληρούν τα πρότυπα GCP, που είναι ένα διεθνώς συμφωνημένο πρότυπο για τη διασφάλιση ότι οι δοκιμές φαρμάκων σχεδιάζονται και διεξάγονται σωστά.