ΕΜΑ: Ενημέρωση για εμβόλιο AstraZeneca και θρομβώσεις στις 17:00

ΕΜΑ: Ενημέρωση για εμβόλιο AstraZeneca και θρομβώσεις στις 17:00

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων. 

Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο ΕΜΑ.

Η σημερινή ενημέρωση έρχεται στον απόηχο της αναστάτωσης, αλλά και των ερωτημάτων σχετικά με την πολιτική επικοινωνίας του Οργανισμού, που προκάλεσε η συνέντευξη κορυφαίου στελέχους του EMA σε εφημερίδα της χώρας καταγωγής του, με την οποία προκαταλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής υγειονομικών απειλών και εμβολιαστικής στρατηγικής του EMA, στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero, «είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση» μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί. Ο αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι η ανάλυση κόστους-οφέλους εξακολουθεί να υποδεικνύει τη συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου, ενώ είπε ότι δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο μηχανισμός που προκαλεί τη σπάνια παρενέργεια.

Οι δηλώσεις του Καβαλέρι δημοσιεύθηκαν την ημέρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της PRAC, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου. 

Η νέα σύσταση του EMA για την ασφάλεια του εμβολίου αναμενόταν προς το τέλος της συνεδρίασης. Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε χθες μέσω Twitter ότι η νέα αξιολόγηση πλέον αναμένεται αργά σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή