Από δέκα σεντ… 3.25 εκατ. δολάρια: Αστρονομικό ποσό για το 1ο τεύχος του Σούπερμαν

Από δέκα σεντ… 3.25 εκατ. δολάρια: Αστρονομικό ποσό για το 1ο τεύχος του Σούπερμαν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα εναπομείναντα αντίτυπα του θρυλικού Action Comics #1, του τεύχους που εισήγαγε τον χαρακτήρα του Σούπερμαν στον κόσμο της ένατης τέχνης και ουσιαστικά ξεκίνησε το υπερηρωικό είδος (superhero genre), άλλαξε χέρια για το αστρονομικό ποσό των 3.25 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε το πιο ακριβοπληρωμένο κόμικ που έχει πουληθεί ποτέ.

To «ιερό δισκοπότηρο» των μανιωδών συλλεκτών κόμικς που δεν διστάζουν και έχουν τη δυνατότητα να βάλουν (πάρα πολύ) βαθιά το χέρι στην τσέπη, πουλήθηκε σε δημοπρασία της ιστοσελίδας δημοπρασιών ComicConnect.com, στην οποία κανείς μπορεί να βρει πλήθος συλλεκτικών αντικειμένων της ευρύτερης ποπ κουλτούρας και του «ελεύθερου χρόνου», όπως ρετρό βιντεοπαιχνίδια, περιοδικά και κόμικς, φιγούρες και παιχνίδια, συλλεκτικές κάρτες, κινηματογραφικές αφίσες και άλλα διάφορα αναμνηστικά.

Το συγκεκριμένο τεύχος έσπασε οριακά το ρεκόρ του πιο ακριβοπληρωμένου τεύχους της ιστορίας, ξεπερνώντας για 50 χιλιάδες δολάρια ένα άλλο αντίτυπο του Action Comics #1, το οποίο είχε πουληθεί για λίγο παραπάνω από 3.2 εκατ. δολάρια το 2014. Ο σημερινός του πωλητής το είχε αγοράσει για λίγο περισσότερο από δύο εκατομμύρια δολάρια το 2018.  

Από δέκα σεντ… 3.25 εκατ. δολάρια: Αστρονομικό ποσό για το 1ο τεύχος του Σούπερμαν-1
Το εμβληματικό εξώφυλλο του Action Comics #1. Στο εσωτερικό του μαθαίνουμε για την προέλευση του αρχετυπικού υπερήρωα, την έλευση του στη Γη από τον πλανήτη Κρύπτον και το πως έλαβε το «γήινο» όνομα Κλαρκ Κεντ.

Δημοσιευμένο τον Ιούνιο του 1938, τη λεγόμενη «Χρυσή Εποχή» των αμερικάνικων κόμικς, το Action Comics #1 κυκλοφόρησε τότε σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και κόστιζε μόλις δέκα σεντ. Ωστόσο, τα κόμικς τότε θεωρούνταν «ευτελή» αντικείμενα και περνούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε παιδικά χέρια όταν άφηναν τον πάγκο του εφημεριδοπώλη, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν επιβιώσει μόνο γύρω στα 100 αντίτυπα, τα περισσότερα σε μέτρια και κακή κατάσταση. Το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί το ένα από τα μόλις δύο σωζόμενα αντίτυπα του τεύχους που πλησιάζουν αυτό που στον χώρο των κόμικς χαρακτηρίζεται «άριστη» κατάσταση.

Η τεράστια, μέχρι και σήμερα, δημοφιλία των υπερηρώων, αρκετοί εκ των οποίων διανύουν την ένατη δεκαετία της ζωής τους, σε συνδυασμό με την ασύλληπτη σπανιότητα τευχών όπως το Action Comics #1, είναι αυτή που οδηγεί σε αυτές τις σχεδόν… παρανοϊκές αγοραπωλησίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή