Προειδοποίηση Κομισιόν σε Τουρκία για το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών

Προειδοποίηση Κομισιόν σε Τουρκία για το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι, σε περίπτωση που επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, απηύθυνε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι.

Στον απόηχο της επίσκεψης των Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα, η κ. Μασράλι υπενθύμισε ότι στη δήλωση των ηγετών της Ε.Ε. αναφέρεται πως «εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της όπως και των κρατών-μελών της».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα βήμα μιας διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και «το οποίο ακόμη μία φορά θα αξιολογήσει τις σχέσεις της Ε.Ε. και της Τουρκίας» σε έναν αριθμό από τομείς.

⇒ Διαβάστε επίσης: Εμπρηστική ρητορική από Άγκυρα

Το σχόλιο της Κομισιόν για το διπλωματικό ατόπημα της Άγκυρας κατά Φον ντερ Λάιεν

Η εμπειρία του διπλωματικού ατοπήματος της Άγκυρας εις βάρος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, «όξυνε την εστίασή» της στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών και της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μαμέρ, αναφερόμενος στο βίντεο με την επικεφαλής της Κομισιόν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας. 

Ο κ. Μαμέρ υπογράμμισε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είναι «ισότιμη στο πρωτόκολλο» με τον πρόεδρο Μισέλ, προτίμησε όμως να εστιάσει στην ουσία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από την ομάδα της να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. «Θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές με όσους εμπλέκονται» στην παραβίαση του πρωτοκόλλου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

⇒Διαβάστε επίσης: «Καθαρά» μηνύματα Ε.Ε. στην Άγκυρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή