ΚΟΣΜΟΣ

Υπ. Υγείας Ολλανδίας για AstraZeneca: Ο ΕΜΑ θα εκδώσει οδηγία για τους κάτω των 60 ετών

Υπ. Υγείας Ολλανδίας για AstraZeneca: Ο ΕΜΑ θα εκδώσει οδηγία για τους κάτω των 60 ετών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα εκδώσει οδηγία σχετικά με το εάν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα κάτω των 60 ετών, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Υγείας.

Ο Ούγκο ντε Γιόνγκ ανέφερε μέσω Facebook ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει αποφασίσει να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών εν αναμονή των οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο EMA θα εκδώσει αυτές τις οδηγίες για άτομα κάτω των 60 ετών σήμερα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA έχει προγραμματίσει για τις 17:00 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων.

Την Τρίτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς το εάν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις.

Η τοποθέτηση αυτή του ΕΜΑ λάμβανε αποστάσεις από τις δηλώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει νωρίτερα, στέλεχος του οργανισμού υποστηρίζοντας ότι μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση.

Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε μέσω Twitter πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις συστάσεις του ΕΜΑ και κάλεσε τους πολίτες να μην ακυρώνουν τα εμβολιαστικά ραντεβού.    

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ηλ. Μόσιαλος για AstraZeneca: Eλάχιστη η πιθανότητα θρόμβωσης, να εξεταστούν όλα τα δεδομένα

Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ε.Ε.: Συνεδρίαση των υπουργών Υγείας

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, σύμφωνα με την προεδρία της Ε.Ε.

Η Μάρτα Τεμίντο, υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας.

⇒ Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο AstraZeneca: Κύμα ανησυχίας και ακυρώσεις ραντεβού

Η Βρετανία επισπεύδει τους εμβολιασμούς με Moderna

Στο μεταξύ, η Βρετανία αρχίζει από την Τετάρτη τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Moderna, δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν, εν μέσω αντιδικιών στην Ευρώπη για το βασικό εμβόλιο του βρετανικού προγράμματος, αυτό της AstraZeneca αλλά και έλλειψης δόσεων για τις ανάγκες του Απριλίου.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί με το αμερικανικό σκεύασμα θα ξεκινήσουν από τη δυτική Ουαλία και θα επεκταθούν άμεσα σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για το τρίο εμβόλιο που μοιράζεται στη Βρετανία, ύστερα από εκείνα της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca, με το Λονδίνο να έχει παραγγείλει 17 εκατ. δόσεις από τη Moderna.

Με πληροφορίες από Reuters