To πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

To πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια θεωρεί ο ΕΜΑ τις θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του Οργανισμού στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Τα βασικά στοιχεία του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • Ο EMA κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.
  • Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.
  • Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκες, σε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.
  • Ανθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα θρομβώσεων και χαμηλών αιμαπεταλίων.

Συγκεκριμένα η Emer Cooke, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό τόσο οι εμβολιασθέντες όσο και το ιατρικό προσωπικό να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και των συμπτωμάτων αυτών των σπάνιων θρομβοεμβολικών διαταραχών, έτσι ώστε να τις εντοπίζουν γρήγορα και να ελαχιστοποιούν πιθανούς κινδύνους. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων  και θα προχωρήσουμε σε νέες συστάσεις εάν κριθεί αναγκαίο επί τη βάσει επιστημονικών και στέρεων δεδομένων. Όταν εκατομμύρια άνθρωποι λάβουν αυτά τα εμβόλια, πολύ σπάνια περιστατικά μπορούν να συμβούν, τα οποία δεν είχαν διαγνωσθεί κατά τις κλινικές δοκιμές».

– Συνολικά και επί συνόλου 34 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή έως τις 4 Απριλίου, ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις. Ειδικότερα: 

Παρατηρήθηκε ότι οι θρομβώσεις συμβαίνουν στις αρτηρίες του εγκεφάλου, την κοιλιακή χώρα και τις αρτηρίες.   

  • Ο EMA έχει ζητήσει νέες μελέτες προς συμπλήρωση των ήδη υφισταμένων και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα
  • Μία πιθανή εξήγηση για τον συνδυασμό θρομβώσεων, χαμηλών αιμοπεταλίων είναι η ανοσολογική απόκριση.
  • Οι κίνδυνοι από το εμβόλιο AstraZeneca εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.
  • Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια που έχουμε καθώς οι παρενέργειες είναι σπάνιες.
  • Τα περιστατικά θρομβώσεων θα διερευνηθούν περαιτέρω.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωνε την εισήγησή της στους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 30 ετών να χορηγείται προληπτικά κάποιο εναλλακτικό εμβόλιο της AstraZeneca όπου αυτό είναι διαθέσιμο.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε.

«Στις 19:00 η ώρα Ελλάδος, συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συντονιστούν τα επόμενα βήματα της Ένωσης μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας.

Την Τρίτη, 6 Απριλίου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς το εάν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του ΕΜΑ ήταν προηγηθείσες δηλώσεις στελέχους του οργανισμού ο οποίος έκανε λόγο για ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων.

Υπουργείο Υγείας Ολλανδίας: Θα εκδοθεί οδηγία για τους κάτω των 60

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εκδώσει οδηγία σχετικά με το εάν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα κάτω των 60 ετών, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Υγείας.

Ο Ούγκο ντε Γιόνγκ ανέφερε μέσω Facebook ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποφάσισε να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών εν αναμονή των οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο EMA θα εκδώσει αυτές τις οδηγίες για άτομα κάτω των 60 ετών σήμερα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή