Βέλγιο: Μόνο στους άνω των 55 το εμβόλιο AstraZeneca

Βέλγιο: Μόνο στους άνω των 55 το εμβόλιο AstraZeneca

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Το Βέλγιο θα χορηγεί προσωρινά το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών για ένα μήνα, σημείωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε μέσα ενημέρωσης.

Υπουργείο Υγείας Ολλανδίας: Θα εκδοθεί οδηγία για τους κάτω των 60

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας ανέφερε νωρίτερα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εκδώσει οδηγία σχετικά με το εάν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Ο Ούγκο ντε Γιόνγκ ανέφερε μέσω Facebook ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει αποφασίσει να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών εν αναμονή των οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο EMA θα εκδώσει αυτές τις οδηγίες για άτομα κάτω των 60 ετών σήμερα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Το πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανακοίνωσαν ότι ο ΕΜΑ θεωρεί πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια τις θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Τα βασικά στοιχεία του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • Ο EMA κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.
  • Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.
  • Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκεςσε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.
  • Άνθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα θρομβώσεων και χαμηλών αιμαπεταλίων.

Συνολικά και επί συνόλου 34 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή έως τις 4 Απριλίου, ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: «Φρένο» στους κάτω των 30 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca

ΠΟΥ για AstraZeneca: «Πολύ σπάνιες» οι περιπτώσεις θρομβώσεων

Στο μεταξύ, η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο» επεσήμανε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.