ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς της Ιορδανίας: Επιλύθηκε η κρίση της χασεμιτικής δυναστείας

Βασιλιάς της Ιορδανίας: Επιλύθηκε η κρίση της χασεμιτικής δυναστείας

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κρίση που συγκλόνισε τη χασεμιτική δυναστεία τις τελευταίες ημέρες, στην οποία κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη ο ετεροθαλής αδελφός του, πρίγκιπας Χάμζα, έχει επιλυθεί.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η στάση κατεπνίγη εν τη γενέσει της», ανέφερε στο διάγγελμα που διαβάστηκε εξ ονόματός του από έναν παρουσιαστή της δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ιορδανός μονάρχης εκφράστηκε δημοσίως για αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση στη χώρα του.

«Η πρόκληση των τελευταίων ημερών δεν ήταν η πιο επικίνδυνη για τη σταθερότητα της χώρας, αλλά ήταν η πιο οδυνηρή για εμένα, επειδή τα μέρη που ενεπλάκησαν σε αυτήν τη στάση προέρχονταν από τον οίκο μας και από έξω», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε από το εξωτερικό της χώρας ή από άτομα εκτός της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρίγκιπας Χάμζα βρίσκεται στο σπίτι του, με την οικογένειά του και είναι υπό την προστασία του βασιλιά.

«Ο Χάμζα είναι σήμερα με την οικογένειά του στο παλάτι του, υπό την προστασία μου. Δεσμεύτηκε ενώπιον της οικογένειας να ακολουθήσει τον δρόμο των γονέων και των παππούδων του, να είναι πιστός στο μήνυμά τους και να θέσει το συμφέρον της Ιορδανίας, του Συντάγματος και των νόμων της, πάνω από οποιαδήποτε άλλη σκέψη», πρόσθεσε.

Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά κατηγορήθηκε από τις αρχές ότι ενεπλάκη σε ένα σχέδιο με στόχο την αποσταθεροποίηση του θρόνου.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνθηκα, το σοκ, την οδύνη και τον θυμό, ως αδελφός και προστάτης του χασεμιτικού οίκου και ως ηγέτης αυτού του αγαπημένου λαού», πρόσθεσε ο Αμπντάλα.

Ο μονάρχης είπε ότι διενεργείται έρευνα για «τις άλλες πλευρές αυτής της υπόθεσης» και δεσμεύτηκε ότι οι αρχές θα χειριστούν «με διαφάνεια» τα αποτελέσματά της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters