Κομισιόν για εμβόλιο AstraZeneca: Ανάγκη για συντονισμό στην Ε.Ε.

Κομισιόν για εμβόλιο AstraZeneca: Ανάγκη για συντονισμό στην Ε.Ε.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να μιλάμε με μια φωνή σε ολόκληρη την Ε.Ε., προκειμένου να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στους εμβολιασμούς», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με φόντο την κοινή συνεδρίαση των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί μια συντονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ε.Ε.

Επεσήμανε, δε, ότι οι αποφάσεις για την προμήθεια εμβολίων πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη, με την ασφάλεια των πολιτών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανακοίνωσαν ότι ο ΕΜΑ θεωρεί πιθανή αλλά πολύ σπάνια παρενέργεια τις θρομβώσεις ως αποτέλεσμα της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Τα βασικά στοιχεία του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • Ο EMA κατέληξε ότι οι ασυνήθεις αυτές θρομβώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.
  • Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.
  • Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων μπορούν να επισυμβούν σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών και σε γυναίκεςσε απόσταση δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.
  • Άνθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα θρομβώσεων και χαμηλών αιμαπεταλίων.

Συνολικά και επί συνόλου 34 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή έως τις 4 Απριλίου, ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις.

 Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: «Φρένο» στους κάτω των 30 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca

ΠΟΥ για AstraZeneca: «Πολύ σπάνιες» οι περιπτώσεις θρομβώσεων

Στο μεταξύ, η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο» επεσήμανε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.

Βέλγιο: Μόνο στους άνω των 55 το εμβόλιο AstraZeneca

Το Βέλγιο θα χορηγεί προσωρινά το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπουργείο Υγείας Ολλανδίας: Θα εκδοθεί οδηγία για τους κάτω των 60

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας ανέφερε νωρίτερα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εκδώσει οδηγία σχετικά με το εάν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα κάτω των 60 ετών, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Υγείας.

Ο Ούγκο ντε Γιόνγκ ανέφερε μέσω Facebook ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποφάσισε να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών εν αναμονή των οδηγιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Ο EMA θα εκδώσει αυτές τις οδηγίες για άτομα κάτω των 60 ετών σήμερα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή