ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: «Φρένο» στη μεταφορά εμβολίων στο Ισραήλ λόγω εκκρεμότητας στις πληρωμές

Pfizer: «Φρένο» στη μεταφορά εμβολίων στο Ισραήλ λόγω εκκρεμότητας στις πληρωμές

Η Pfizer φρέναρε τη μεταφορά 700.000 δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid που προγραμματίζονταν να φτάσουν στο Ισραήλ την Κυριακή, καθώς η χώρα δεν πλήρωσε για τις τελευταίες 2.5 εκατομμύρια δόσεις που έλαβε από την εταιρεία.

Σύμφωνα με το Jerusalem Post, η μεταφορά των 700.000 δόσεων αναβλήθηκε επ’ αόριστον, δεδομένου ότι εκκρεμεί πληρωμή.

Το Jerusalem Post αναφέρει μάλιστα ότι το τοπικό μέσο ενημέρωσης Army Radio μεταδίδει ότι μέλη του προσωπικού της Pfizer απεκάλεσαν το Ισραήλ «μπανανία», σχολιάζοντας την πολιτική του αστάθεια.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της Pfizer ανησυχούν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν θα καταφέρει να προβεί στην εκκρεμούσα πληρωμή.

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου ξεκίνησε εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού αφού πλήρωσε για τα πρώτα 10 εκατομμύρια εμβόλια, αλλά η διάθεσή τους άρχισε να μειώνεται από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμούσε να αγοράσει περίπου 36 εκατ. επιπλέον εμβόλια των Pfizer/BioNTech, τα οποία θα κόστιζαν περίπου 1,05 δις δολάρια στη χώρα.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά σταμάτησαν όταν ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχαν μια μικρή αντιπαράθεση σχετικά με δικαστικούς διορισμούς.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 834.000 κρούσματα Covid καθώς και 6.243 θανάτους μέχρι σήμερα.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο Insider ότι η εταιρεία συνεργάζεται σήμερα με την ισραηλινή κυβέρνηση για επικαιροποίηση της συμφωνίας τους, προκειμένου να διαθέσουν επιπλέον εμβόλια στη χώρα.

Με πληροφορίες από Insider, Jerusalem Post