Εμβόλιο AstraZeneca: Αλλαγή στρατηγικής από τη Βρετανία

Εμβόλιο AstraZeneca: Αλλαγή στρατηγικής από τη Βρετανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή πλεύσης στην επιτυχή, μέχρι στιγμής, εμβολιαστική εκστρατεία της επέλεξε η βρετανική κυβέρνηση κατόπιν σχετικής σύστασης της συμβουλευτικής επιτροπής για τους εμβολιασμούς. Ετσι, οι νεότεροι των τριάντα ετών κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν σειρά να εμβολιαστούν, θα κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της AstraZeneca. Πρόκειται για μία απόφαση που απηχεί και τους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματος. Ηδη, πολλά κράτη το διαθέτουν μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί ενδεχόμενη, παρότι εξαιρετικά σπάνια, εμφάνιση θρόμβων μετά τον εμβολιασμό. 

Ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (ΜΗRA) διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των θρομβώσεων και του εμβολίου της AstraZeneca. H σπάνια παρενέργεια εμφανίζεται περίπου σε τέσσερα άτομα ανά εκατομμύριο εμβολιασμών και συνολικά στη Βρετανία, μέχρι το τέλος Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 79 περιστατικά, εκ των οποίων τα 19 αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Τρεις από τους νεκρούς ήταν νεότεροι των τριάντα ετών. 

Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, αναπληρωτής επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας, τόνισε χθες ότι η αλλαγή της στρατηγικής εμβολιασμού στη Βρετανία, θα έχει «αμελητέες» συνέπειες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά ίσως προκαλέσει κάποια μικρή καθυστέρηση. Καθησυχάζοντας το βρετανικό κοινό ο καθηγητής Βαν Ταμ τόνισε: «Τα εμβόλια είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Βρετανία από την πανδημία. Παραμένουν ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό». Μέχρι σήμερα περίπου 5,6 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.   

Η φαρμακοβιομηχανία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πάντως, διέκοψαν την κλινική μελέτη του εμβολίου τους σε παιδιά μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει με τους θρόμβους. Xθες, εξάλλου, ξεκίνησε στη Βρετανία η διάθεση ενός ακόμα εμβολίου, αυτού της Moderna. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εφοδιαστεί με περίπου 17 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 8,5 εκατομμυρίων Βρετανών. Tέλος, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε χθες ότι οι εμβολιαστικές δόσεις που προορίζονται για την Ε.Ε. θα παραδοθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί. Κάποιες αναφορές στη Γερμανία έκαναν λόγο για καθυστερήσεις. Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχετική ενημέρωση από την εταιρεία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή