Συχνές οι νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές μετά την COVID-19

Συχνές οι νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές μετά την COVID-19

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά αποδεικνύεται η επίδραση της COVID-19 στην ψυχική και νευρολογική υγεία όσων νόσησαν. Ο ένας στους τρεις που εμφάνισαν βαριά συμπτώματα της λοίμωξης, περίπου έξι μήνες αργότερα διαγνώστηκε με νευρολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα.  

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μεγαλύτερη μελέτη του αντικειμένου που εκπονήθηκε μέχρι σήμερα. Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βασίστηκε στα ιατρικά αρχεία 236.379 Αμερικανών ασθενών. Ετσι διαπιστώθηκε ότι το 34% εμφάνισε μετέπειτα νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, με το άγχος να είναι το πιο συνηθισμένο και να ταλαιπωρεί το 17%.

Σπανιότερες αποδείχθηκαν οι νευρολογικές διαγνώσεις, όπως η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες σε άτομα που ανέρρωσαν από βαριά COVID-19. Μεταξύ αυτών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, το 7% υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ περίπου το 2% εμφάνισε συμπτώματα άνοιας. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, διαπίστωσε ότι αυτές οι διαγνώσεις ήταν πολύ συχνότερες σε ασθενείς που ανέρρωσαν από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που πέρασαν γρίπη ή άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, κατά την ίδια περίοδο.

Μετά την αξιολόγηση όλων των παραγόντων, όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα και το ιατρικό ιστορικό, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος νευρολογικών – ψυχιατρικών νοσημάτων είναι κατά 44% μεγαλύτερος έπειτα από COVID-19 συγκριτικά με τη γρίπη.

Ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πολ Χάρισον επισήμανε: «Αναλύσαμε στοιχεία από έναν σημαντικό αριθμό ασθενών, τα οποία επιβεβαιώνουν τον αυξημένο αριθμό ψυχιατρικών διαγνώσεων μετά την COVID-19. Αναλόγως, καταγράφονται και σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, όπως η άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και αυτά είναι σπανιότερα, παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά για όσους ασθένησαν βαριά από τον κορωνοϊό». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η παράδοξη αυτή επιπλοκή της λοίμωξης. Τους προηγούμενους μήνες, μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε υποδείξει ότι οι πάσχοντες από COVID-19, περίπου τρεις μήνες από την ανάρρωση, εμφανίζουν διαταραχές της διάθεσης και έντονο άγχος.

Οι μετά COVID-19 διαγνώσεις αφορούν έντονο άγχος (17%), διαταραχές της διάθεσης (14%), κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών (7%) και αϋπνία (5%). Η συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών προβλημάτων ήταν μικρότερη, με την εγκεφαλική αιμορραγία να ανέρχεται στο 0,6% και την άνοια στο 0,7%.

Ο δρ Μαξ Τακέ, ψυχίατρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι τώρα οι ειδικοί πρέπει να καταγράψουν τι ακριβώς συμβαίνει μετά την πάροδο εξαμήνου από την ανάρρωση. «Η μελέτη μας δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τους μηχανισμούς που προκαλούν τα ψυχιατρικά και νευρολογικά νοσήματα μετά την COVID-19. Είναι λοιπόν επιτακτικό να εκπονηθούν ευρύτερες μελέτες, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αποτροπής της εκδήλωσής τους και θεραπείας τους».

Οι ερευνητές, τέλος, παραδέχονται ότι η εργασία τους είχε περιορισμούς. Ανάμεσά τους το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό δεν αναζητούν απαραιτήτως ιατρική βοήθεια. Ετσι, οι άνθρωποι που μελετήθηκαν είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εκείνοι που νόσησαν βαρύτερα. Επίσης, από τα ιατρικά αρχεία, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα των νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφάνισαν οι ασθενείς.

Οπως επισημαίνουν όμως, όλα δείχνουν ότι η COVID θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα πολλά χρόνια μετά την εξάλειψη του παθογόνου παράγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή