Φωτιές και τραυματίες από επεισόδια Προτεσταντών στο Μπέλφαστ (εικόνες)

Φωτιές και τραυματίες από επεισόδια Προτεσταντών στο Μπέλφαστ (εικόνες)

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ταραχές ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης στο Μπέλφαστ, καθώς για μια ακόμη νύκτα νεαροί Προτεστάντες άναψαν φωτιές, προκάλεσαν ζημιές και τραυματισμούς αστυνομικών σε μια διαμαρτυρία που ξεκίνησε λόγω της έναρξης τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας.

Η συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ειδικό καθεστώς για το ονομαζόμενο Όλστερ από τους Προτεστάντες φιλοβρετανούς, δηλαδή τον ιρλανδικό Βορρά που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ακραίοι Προτεστάντες αποσύρονται από τη Συμφωνία της Μεγ. Παρασκευής

Φωτιές και τραυματίες από επεισόδια Προτεσταντών στο Μπέλφαστ (εικόνες)-1

Τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει τη μορφή σφοδρών επεισοδίων από την προτεσταντική νεολαία, και την Τετάρτη το βράδυ οι βίαιοι Ενωτικοί (υπέρ της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία) άρπαξαν ένα αστικό λεωφορείο, το άδειασαν από επιβαίνοντες και το πυρπόλησαν, ενώ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με πέτρες.

Φωτιές και τραυματίες από επεισόδια Προτεσταντών στο Μπέλφαστ (εικόνες)-2

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης τη βαθιά του ανησυχία για την έξαρση της βίας στο Μπέλφαστ, με δεκάδες αστυνομικούς τραυματίες, καμένα οχήματα, και βόμβες μολότοφ να πέφτουν παντού στις συνοικίες των Προτεσταντών κάθε βράδυ.

Τα επεισόδια λαμβάνουν χώρα εν μέσω απαγόρευσης συγκεντρώσεων λόγω κορωνοϊού, προκαλώντας έτσι εντονότερη του συνήθους αντίδραση των αστυνομικών αρχών.

Φωτιές και τραυματίες από επεισόδια Προτεσταντών στο Μπέλφαστ (εικόνες)-3

Οι Προτεστάντες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) διαμαρτύρονται και για την επιείκεια που επέδειξαν οι αρχές έναντι των εθνικιστών του Σιν Φέιν να μην απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος των μελών του ακροδεξιού κόμματος των Καθολικών για πολυάριθμη παρουσία σε κηδεία πέρυσι, παραβαίνοντας τους περιορισμούς της καραντίνας.

Φωτιές και τραυματίες από επεισόδια Προτεσταντών στο Μπέλφαστ (εικόνες)-4

Από την πλευρά της, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρει ότι τα επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας έχουν υποκινηθεί και από εγκληματικά στοιχεία που έχουν συμφέρον από την απασχόληση των αστυνομικών στα επεισόδια.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή