ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)

Παρέλυσαν τα πάντα στο Ισραήλ, για δύο λεπτά της ώρας, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν παντού για να σηματοδοτήσουν την επέτειο της Ημέρας του Ολοκαυτώματος, στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ναζισμού, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Όλα ξεκίνησαν στις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Όπως κάθε χρόνο, η κυκλοφορία «πάγωσε» και οι οδηγοί βγήκαν από τα οχήματά τους, οι πεζοί στάθηκαν ακίνητοι, όπου και αν βρίσκονταν, στους δρόμους, έξω από καταστήματα, στα σπίτια ή τα γραφεία τους, ακόμα και στην παραλία. Το ίδιο έπραξαν οι μαθητές και οι φοιτητές σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας. 

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)-1
Φωτ. REUTERS/Corinna Kern

Το βράδυ της Τετάρτης, σε τελετή στο Γιαντ Βασέμ (το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)-2
Φωτ. REUTERS/Corinna Kern

«Μια συμφωνία με το Ιράν που θα άνοιγε τον δρόμο στα πυρηνικά όπλα (…) δεν θα ήταν επ’ ουδενί υποχρεωτική για εμάς», τόνισε.

Σημειώνεται ότι συνομιλίες διεξάγονται, αυτή τη στιγμη, στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη διεθνή κοινότητα για να επιχειρηθεί να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)-3
Φωτ. AP Photo/Oded Balilty

«Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, δεν είχαμε τη δυνατότητα να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας ούτε την κυριαρχία για να το πράξουμε», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)-4
Φωτ. REUTERS/Ammar Awad

«Σήμερα έχουμε ένα κράτος, μια αμυντική δύναμη και έχουμε το πλήρες και φυσικό δικαίωμα ως κυρίαρχο κράτος του εβραϊκού λαού να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας εναντίον των εχθρών μας», πρόσθεσε.

Ισραήλ: «Πάγωσε» ο χρόνος εις μνήμην των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (εικόνες)-5
Φωτ.EPA/ABIR SULTAN

Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη ανέκαθεν αρνούνταν.