Κορωνοϊός-Βρετανία: «Ανοσία αγέλης» από τις 12 Απριλίου δείχνει μοντέλο του UCL

Κορωνοϊός-Βρετανία: «Ανοσία αγέλης» από τις 12 Απριλίου δείχνει μοντέλο του UCL

1' 14" χρόνος ανάγνωσης

Στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιτύχει ανοσία της αγέλης έναντι του κορωνοϊού την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, καταλήγει υπολογιστικό μοντέλο του πανεπιστημίου UCL, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, που προειδοποιούν για νέο κύμα νοσηλειών εντός του καλοκαιριού.

Η έρευνα του UCL, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, εκτιμά πως περίπου τα τρία τέταρτα των Βρετανών (73,4%) θα έχουν ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό.

Πάντως, οι εν λόγω υπολογισμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών, όσο και με την πρόβλεψη του Imperial College, η οποία θέτει τον πήχυ πολύ χαμηλότερα, στο 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

Από την πλευρά τους, τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, έδειχναν πως την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου, το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού, με ελαφρώς μικρότερα ποσοστά να καταγράφονται για τα άλλα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Έκτοτε, έχουν εμβολιαστεί επιπλέον 7,1 εκατομμύρια πολίτες, ενώ έχουν καταγραφεί και περίπου 100.000 νέα κρούσματα.

Μιλώντας στην Telegraph για τις εκτιμήσεις του UCL, ο καθηγητής Καρλ Φρίστον υποστήριξε ότι τα υψηλότατα ποσοστά που προκύπτον από το μοντέλο του πανεπιστημίου τον εξέπληξαν, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «προκύπτουν εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι  το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία».

με πληροφορίες από Telegraph, Independent