Γερμανία: Υπέρ ενός εθνικού lockdown τάσσεται η Μέρκελ

Γερμανία: Υπέρ ενός εθνικού lockdown τάσσεται η Μέρκελ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός ολιγοήμερου εθνικού lockdown, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Ούλρικε Ντέμερ. Την ίδια πρόταση υιοθετούν και αρκετοί από τους ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί, εν μέσω του τρίτου πανδημικού κύματος και της βραδύτατης εξέλιξης του εμβολιαστικού της προγράμματος, να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού. Η Ντέμερ επισήμανε τη ραγδαία αύξηση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, τονίζοντας ότι το γερμανικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ακραία πίεση. Το κρατίδιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε χθες ότι θα προμηθευθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μόλις η χρήση του εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν την οργή των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης στην Ιταλία. Ετσι, την Τρίτη διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά των μέτρων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά στο Κοινοβούλιο. Πολλοί από τους διαδηλωτές κατέβασαν τις μάσκες τους φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δουλειά» και «Ελευθερία», και εκτόξευσαν φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsa αναφέρει ότι μεταξύ των διαδηλωτών είχαν παρεισφρήσει και μέλη της άκρας Δεξιάς. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν το μόνιμο άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, κάτι που αποτρέπει η σημερινή αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Τσεχία, αποχαιρέτησε τα προεδρικά έδρανα ακόμη ένας υπουργός Υγείας, ο Γιαν Μπλατνί, ο οποίος απομακρύνθηκε επειδή αρνήθηκε να στηρίξει την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Τον απολυθέντα υπουργό αντικατέστησε ο Πετρ Αρενμπεργκερ, που έγινε ο τέταρτος Τσέχος υπουργός Υγείας στην πανδημία. Ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν είχε προ μηνός ζητήσει την απομάκρυνση Μπλατνί, όταν αρνήθηκε να χορηγήσει το ρωσικό εμβόλιο χωρίς την προηγούμενη έγκρισή του από τον ΕΜΑ. Ο Τσέχος πρόεδρος διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κρεμλίνο και είναι από τους πιο ένθερμους οπαδούς του Sputnik V, παρότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί ούτε από τον τσεχικό οργανισμό φαρμάκων SU΄KL.

Μια απερίγραπτη τραγωδία εξελίσσεται στη Βραζιλία, όπου χθες, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, 4.195 άνθρωποι κατέληξαν εξαιτίας της COVID-19 εντός 24 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 337.000. 

Τέλος, ο Λευκός Οίκος απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης εμβολιαστικών διαβατηρίων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή