Οσμή σκανδάλου για τον σύζυγο της επιτρόπου εμβολιασμών

Οσμή σκανδάλου για τον σύζυγο της επιτρόπου εμβολιασμών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υποψίες διαφθοράς για τον σύζυγο της επιτρόπου εμβολιασμών Κυριακίδου». Με αυτόν τον τίτλο παρουσίασε χθες το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αναφέρεται στα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που έλαβε ο σύζυγος της επιτρόπου, Κυριάκος Κυριακίδης. 

Η επίτροπος Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, Στέλλα Κυριακίδου, έχει κινήσει το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης λόγω της συμμετοχής της στην αποτυχημένη διαχείριση των εμβολιασμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα δάνεια ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ που έλαβαν οι εταιρείες του συζύγου της Κυριακίδου από τη Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου, «η οποία διασώθηκε πολλές φορές με χρήματα φορολογουμένων και ανήκει στο κυπριακό κράτος». Επειδή η τράπεζα βρισκόταν διαρκώς σε δύσκολη θέση, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερεύνησε τις συναλλαγές Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ). Το όνομα της Κυριακίδου (ΠΕΠ 8) εμφανίζεται σε τέσσερις συναλλαγές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την έκθεση «προβληματικές» καθώς δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπήρχε το εισόδημα ή τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εγγύηση, ενώ δεν αναλύθηκε το σκεπτικό της χορήγησης των δανείων. 

Με γραπτή δήλωσή της, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «η αναφορά στο άτομό μου στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με χορηγήσεις πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα αφορά αποκλειστικά επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου το 2007 – εγώ απολύτως καμία ανάμειξη ή συμμετοχή είχα με το θέμα». Ο Κυριάκος Κυριακίδης υποστήριξε ότι οι χειρισμοί στην περίπτωση της δικής του εταιρείας ήταν παρόμοιοι με ανάλογες περιπτώσεις της περιόδου εκείνης και συμμορφώνονταν με τις πολιτικές των ρυθμιστικών αρχών που ήταν τότε σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή