ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εμβολιασμός και lockdown μείωσαν τα κρούσματα κατά 60%

Βρετανία: Εμβολιασμός και lockdown μείωσαν τα κρούσματα κατά 60%

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη Βρετανία έχει αρχίσει να «σπάει» τη σύνδεση μεταξύ μόλυνσης και σοβαρής ασθένειας ή θανάτου, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα μιας μελέτης της πανδημίας στην Αγγλία. Ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι μολύνσεις COVID-19 μειώθηκαν περίπου 60% τον Μάρτιο, καθώς το lockdown επιβράδυνε την εξάπλωση του ιού. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν καθώς επωφελήθηκαν περισσότερο από το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αρχικά επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους.

⇒ Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός-Βρετανία: «Ανοσία αγέλης» από τις 12 Απριλίου δείχνει μοντέλο του UCL

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση μεταξύ λοιμώξεων και θανάτων αποκλίνει, «υποδηλώνοντας ότι οι λοιμώξεις μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερες νοσηλείες και θανάτους από την έναρξη του εκτεταμένου εμβολιασμού».

Ωστόσο, οι ερευνητές κάλεσαν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί λέγοντας ότι τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν στο τέλος της περιόδου που έγινε η μελέτη, καθώς η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς και τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο.

Το επόμενο βήμα για την άρση του τρίτου lockdown στην Αγγλία έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, οπότε αναμένεται να επιτραπεί το περαιτέρω άνοιγμα καταστημάτων μαζί με κομμωτήρια, γυμναστήρια καθώς και οι υπαίθριες υπηρεσίες σε παμπ και εστιατόρια.

Πηγή: Associated Press